Průzkum: Babiš by se nedostal do druhého kola. Pavel by skončil první

Podle průzkumu, který MEDIAN představil na středeční tiskové konferenci, mají lednové volby tři favority. Na prvních dvou místech se v něm umístili Pavel a Nerudová. Třetí by skončil Babiš a nedostal by se tak do druhého kola.

Pavel by získal 28 procent hlasů, Nerudová o půl procentního bodu méně. Babiše by volilo 24,5 procenta respondentů. Zbylých šest kandidátů skončilo až daleko za nimi. Senátor Pavel Fischer by získal 5,5 procenta, další člen horní komory parlamentu Marek Hilšer pět procent. Předsedu ČMKOS Josefa Středulu by volily čtyři procenta lidí, poslance Jaroslava Baštu 3,5 procenta. Devítku kandidátů uzavírají bývalý rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima a podnikatel Karel Diviš s jedním procentem.

[chooze:article;value:480025]

Statistická odchylka průzkumu je 3,5 procenta. MEDIAN tak kandidáty rozdělil do třech kategorií. Pavel, Nerudová a Babiš jsou favorité, Fischer, Hilšer, Středula a Bašta mají malou šanci, Zimu a Diviše voliči pořádně neznají.

Pokud se do něj dostane, může Babiš narazit ve druhém kole na velký problém. Pavel i Nerudová by jej totiž podle průzkumu drtivě porazili. Generál ve výslužbě by získal 63 procent hlasů, bývalá rektorka Mendelovy univerzity 64. Pokud by se do druhého kola předseda hnutí ANO nedostal, zvítězila by Nerudová, která by Pavla porazila. Volilo by ji 54 procent respondentů. 

[chooze:article;value:480486]

Babiše podporují nejvíce lidé starší 65 let a absolventi středních škol bez maturity. Pavla a Nerudovou podporuje podobná skupina obyvatelstva, tedy absolventi středních škol s maturitou a vysokých škol. Nerudová má menší podporu u lidí starších 65 let, Pavel naopak mezi voliči ve věku 18 až 24 let.

Předseda hnutí ANO má však ze všech kandidátů nejsilnější volební jádro. O tom, že ho půjdou volit, je si jistých 17,5 procenta respondentů. Pavel a Nerudová ale mají výrazněji vyšší potenciály. Oba zvažuje přes 40 procent dotázaných. Babišův volební potenciál klesl na 30,5 procenta.

Volby by mohly mít vysokou účast. Zúčastnit se jich určitě hodlá 74 procent respondentů, dalších 12,5 procenta to zvažuje. Také kvůli tomu se preference ještě mohou změnit. Spousta lidí si svou účast totiž může rozmyslet. Průzkum se konal mezi 8. a 19. prosincem. Zapojilo se do něj tisíc respondentů starších 18 let.

Kandidáti na prezidenta:

​Průzkum agentury MEDIAN:

[chooze:gallery;value:29713]

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.