Průzkum: Evropané stojí za Ukrajinou. Češi jsou pod průměrem

Evropskou podporu Ukrajiny schvaluje 74 procent občanů EU. Nejvíce ji podporují ve Švédsku, kde je pro ni 97 procent obyvatel. Česko je v tomhle ohledu pod evropským průměrem. Schvaluje ji 68 procent Čechů.

Konkrétní opatření přijatá Unií, jako jsou sankce proti Rusku a finanční, vojenská či humanitární podpora pro Ukrajinu, podporuje 68 procent Čechů. 

"Nejnovější průzkum Eurobarometru navíc potvrzuje, že evropští občané nejenom stojí na straně Ukrajiny, ale záleží jim také na hodnotách, na nichž je postavena Evropská unie," poznamenali autoři průzkumu v tiskové zprávě. 

[chooze:article;value:479296]

Na otázku, jaké hodnoty by měl Evropský parlament přednostně hájit, totiž 36 procent dotázaných řeklo demokracii. Na druhém místě se umístila ochrana lidských práv v EU a na celém světě s 29 procenty a svoboda projevu a myšlení s 28 procenty.

"Ruská agrese způsobuje strašlivé utrpení a obrovskou zkázu. Odvaha a neústupnost Ukrajinců tváří v tvář teroru je obdivuhodná. Nejlepší odpovědí a podporou, kterou můžeme jako Evropská unie poskytnout, je evropská solidarita a jednota. Ukrajinci se mohou spolehnout na neochvějnou podporu od Evropského parlamentu," uvedla v reakci na průzkum předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolová.

Stále více Evropanů se ale obává, že se kvůli válce jejich životy změní. Takových lidí je v Evropě 65 procent, o čtyři procentní body více než v průzkumu z přelomu dubna a května.

[chooze:gallery;value:29653]

EU schválila půjčku Ukrajině:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.