PRŮZKUM: Jsme rozdělení a přibývá depresí, řekli k 17. listopadu Češi

[chooze:gallery;value:33869]

Česká společnost je rozdělená a panuje v ní nedůvěra. Myslí si to 90 procent lidí, upozornila agentura Median v tiskové zprávě. Podle 80 procent dotázaných za to mohou politici.

Ve společnosti navíc podle 87 procent Čechů přibývá psychických problémů a depresí, naopak podle 72 procent ubývá spravedlnosti. Česká společnost je tak podle 77 procent respondentů v krizi.

Drtivá většina dotázaných si navíc myslí, že Česko nemá jasnou vizi. Nepanuje podle nich ani dobrá nálada.

[chooze:article;value:529631]

Hlavní příčinou krize jsou podle více než poloviny respondentů politika a ekonomická situace. Podle velké části za ni mohou rozdělená společnost a dezinformace. 

Více než tři čtvrtiny lidí by uvítaly celospolečenskou diskuzi, která má přinést konkrétní řešení. Téměř polovina je připravena se do případných projektů zapojit.

Podle agentury Median jsou výsledky průzkumu vážným varováním. "Nejcennější plody listopadu 1989 v podobě občanské aktivity a sjednocení, naděje v budoucnost, důvěry v demokracii i svobodu projevu jsou na pozadí výsledků průzkumu vyprázdněny," upozornili autoři.

[chooze:article;value:529626]

"Výsledky průzkumu nám v době, kdy si připomínáme 17. listopad, přináší jasnou výzvu. Naším společným úkolem je nyní hledat a nacházet cesty, jak znovu spojit naši společnost a společně vytvořit opět všeobecně přijatelnou vizi svobodné a zdravé společnosti pro budoucnost nás všech i našich dětí. Je čas na dialog a propojení lidí, kterým situace není lhostejná, čas na sdílení myšlenek a aktivit, jež budou vést ke konkrétním pozitivním změnám," prohlásil ředitel Medianu Přemysl Čech.

Data sbírala agentura Median metodou CAWI od 3. do 7. listopadu tohoto roku. Průzkumu se zúčastnil reprezentativní vzorek 1 017 Čechů.

Na Národní třídu 17. listopadu dorazily tisíce lidí:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.