Průzkum před eurovolbami: Nerudová, Zaorálek a Vondra jsou nejznámější

[chooze:gallery;value:35797]

Nejznámějším lídrem nebo lídryní kandidátky ve volbách do Evropského parlamentu je Danuše Nerudová (Starostové a osobnosti pro Evropu), těsně za ní je Lubomír Zaorálek (SOCDEM) a Alexandr Vondra (SPOLU). Nerudovou zná 87 % dotázaných, Zaorálka 84 % a Vondru 68 % respondentů. Naopak nejméně známou je lídryně Strany zelených Johanna Nejedlová, jejíž jméno zná pouze 11 % dotázaných.

Nerudovou zná 90 % respondentů do 30 let, což je způsobeno její nedávnou prezidentskou kandidaturou a aktivitou na sociálních sítích. Naopak lídra SPOLU Vondru zná jen třetina mladých, zatímco mezi lidmi nad 60 let ho zná sedm z osmi dotázaných.

[chooze:article;value:551358]

​Mezi vůdčími osobnostmi chybí respondentům někdo, kdo by se hlouběji věnoval bezpečnosti. "Bezpečnost přitom stále zůstává nejzásadnějším tématem současné evropské politiky," doplnil Radek Pileček z výzkumné agentury STEM/MARK.

Podle průzkumu vnímá pozitivně Green Deal a přijetí eura Marcel Kolaja z Pirátů, dále Nerudová i Nejedlová. Naopak jako odpůrce Green Dealu i eura vidí voliči Petra Macha (SPD a Trikolora), Kateřinu Konečnou (STAČILO!), Kláru Dostálovou (za ANO), Libora Vondráčka (Svobodní) a Filipa Turka (Přísaha a Motoristé), který by podle dotázaných nejvíce hájil české zájmy.

Zájem o volby příliš neroste, k volebním urnám by teď přišlo 37 % voličů, což je 8 % více, než přišlo v roce 2019. "Zúčastnit se chtějí častěji muži (42 %), vysokoškolsky vzdělaní (42 %), senioři nad 60 let (43 %) a také lidé z domácností s lepší životní úrovní," uvedla agentura k poslednímu průzkumu.

"Mnohdy slýcháme, že elektorát v eurovolbách je specifický, ovšem naše data tuto skutečnost nepotvrzují. Jediným rozdílem se zdá být trochu vyšší zájem mladých lidí pod 30 let, například ve srovnání s krajskými volbami," okomentoval Pileček.

Veškeré informace a data k eurovolbám 2024 a volebním preferencím najdete zde na TN.cz

[chooze:poll;value:e14ab4a8496400f0a906aceb52053c3045dac635;layout:tn_nova]

Evropský parlament vydal video, ve kterém zdůrazňuje důležitost voleb:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.