Průzkum: Prezidentské volby mají stále tři favority. Nerudová ale ztrácí

V případě, že by se prezidentské volby konaly na konci prosince, zvítězil by Pavel. Ten by se ve druhém kole utkal s předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem. Tam by jej generál ve výslužbě drtivě porazil. Informoval o tom deník Mladá fronta DNES, pro který udělala průzkum agentura MEDIAN.

Pavel by v prvním kole získal 28,7 procenta hlasů, Babiš 28,5 procenta. Kousek za nimi skončila Nerudová s 25,1 procenta. Podle ředitele agentury Přemysla Čecha mají šanci všichni tři. Bývalá rektorka Mendelovy univerzity ale oproti dřívějším průzkumům mírně ztratila.

Podle expertů oslovených deníkem za to, že by se podle průzkumu Nerudová nyní nedostala do druhého kola, může kauza na Mendelově univerzitě. V době, kdy byla rektorkou, se tam mělo obchodovat s tituly. 

Přesto by ale ve druhém kole drtivě porazila Babiše. To platí i pro Pavla. Oba by ve druhém kole získali přes 61 procent. Pokud by se tito dva kandidáti utkali, byl by výsledek velmi těsný. V prosincovém průzkumu zvítězil Pavel s 50,7 procenta.

Všichni tři hlavní favorité ale stále mají oproti zbytku kandidátů výrazný náskok. Senátor Marek Hilšer (nez.) by získal 4,37 procenta, jeho kolega z horní komory Parlamentu Pavel Fischer (nez.) 4,34 procenta. Poslanec Jaroslav Bašta (SPD) by podle průzkumu získal 3,5 procenta, předseda ČMKOS Josef Středula 2,44 procenta a podnikatel Karel Diviš 2,31 procenta. Na posledním místě by skončil bývalý rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima s 0,69 procenta.

[chooze:article;value:480592]

Rozhodnout by ještě mohly televizní debaty. Více než třetina lidí, kteří se chystají volit, si ještě není jistá, komu dá svůj hlas. Účast by mohla být poměrně vysoká. Určitě k volbám chce jít 61,6 procenta respondentů, dalších 15,3 procenta odpovědělo, že k volbám spíše přijdou.

Průzkum pro Mladou frontu DNES dělala agentura MEDIAN mezi 27. až 29. prosincem. Zúčastnilo se ho 1 016 respondentů.

V předchozím průzkumu agentury MEDIAN skončil Andrej Babiš na třetím místě:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.