Průzkum: Řadu Čechů čekají chudší Vánoce. Mnozí plánují ušetřit na všem

Ceny prudce rostou a lidé často řeší finanční problémy. Přibližně polovina Čechů však počítá, že se svátky ponesou ve stejném duchu, jako tomu bylo loni. Trochu chudší Vánoce očekávají dvě pětiny lidí. Vyplývá to z exkluzivního průzkumu společnosti ResSOLUTION pro TV Nova.

Patříme dokonce mezi milovníky Vánoc. 90 % oslovených totiž uvedlo, že je má rádo. A není jistě překvapením, že jde zpravidla o ženy. Většina lidí si svátky hodlá užít v poklidu domova a sledovat v televizi jak tradiční filmy, tak novinky.

[chooze:article;value:477837]

Dárky

Přehánět to s nákupem dárků však Češi neplánují. Zhruba 40 % lidí chystá pořídit pod stromeček stejně věcí jako v loňském roce, 34 % pak toho koupí dokonce méně. Zpravidla jde o věkové kategorie od 30 do 59 let. Sedm procent dotázaných uvedlo, že nebude kupovat dokonce žádné dárky.

"Respondenti plánují za dárky utratit přibližně v polovině případů stejně jako loni, zhruba třetina se ale chystá svoje výdaje za dárky snížit. Jen o něco více než desetina dotázaných uvedla, že plánuje utratit více než vloni," uvádí průzkum. Za všechny dárky lidé chystají utratit v průměru 7 405 korun. Nejčastěji se chtějí vejít do částky od 3 001 do 5 000 korun nebo od 5 001 do 10 000 korun.

Nejdražší dárek vyjde v průměru na 2 241 korun. Čtvrtina Čechů je ochotná dát 1 501 až 3 000 korun. Necelá třetina je rozhodnutá vejít se do částky od 501 do 1 000 korun.

[chooze:article;value:477531]

Jednoznačně nejvíce Čechů bude své blízké obdarovávat klasickým dárkem. 28 % se chystá pod stromeček pořídit poukázku nebo voucher. Podobný podíl lidí pak daruje peníze. Jen 13 % dotázaných hodlalo někomu dát vyrobený dárek.

Zadlužování

Zaplatit za dárky později nebo si vzít úvěr letos chtějí jen tři procenta lidí. Ještě loni si přitom kvůli Vánocům půjčil každý desátý Čech. Nejčastěji oslovení uvažovali o odložené platbě nebo půjčce od svých blízkých.

Jídlo a pití

Oproti loňskému roku bude na jídle a pití na Vánoce šetřit pětina oslovených. Zhruba dvě třetiny chystají utratit stejně jako v minulém roce. 16 % lidí si naopak dopřeje a dá za pohoštění více. V průměru lidé počítají s částkou 2 571 korun. Devět z deseti Čechů se hodlá vejít do 5 000 korun.

[chooze:article;value:477132]

Dekorace

Plácnout se přes kapsu nemíní Češi kvůli vánočním dekoracím. 44 % dotázaných letos dokonce nehodlá utratit nic. Pokud už někdo plánuje něco pořídit, tak průměrně za 378 korun. "Ve srovnání s loňskem utratí za vánoční dekorace více než polovina dotázaných stejně. Třetina dotázaných uvádí, že plánuje utratit méně než v minulém roce, a pouze necelá desetina dá za vánoční dekorace více," stojí v průzkumu.

Průzkum společnosti ResSOLUTION probíhal od 25. 11. do 28. 11. 2022 a osloveno bylo 818 lidí starších 18 let napříč celou Českou republikou.

[chooze:gallery;value:29575]

Podle průzkumu Čechy Vánoce nestresují. Podívejte se na reportáž TV Nova: 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.