PRŮZKUM: SPD ztrácí voliče, TOP 09 by se do Poslanecké sněmovny nedostala

Pokud by se teď konaly volby do Poslanecké sněmovny, vyhrálo by je hnutí ANO s 32,0 procenty hlasů. Vyplývá to z březnového průzkumu agentury Median. V porovnání s únorovým průzkumem by si hnutí polepšilo zhruba o jeden procentní bod. Obsadilo by 92 křesel.

"Hnutí ANO je nejčastější volbou lidí ve věku 25 a více let. V kategorii 65 a více let by jej volila téměř polovina účastníků voleb. Nižší podporu má pouze u voličů do 24 let věku. Ti by nejčastěji volili Piráty. Je také na prvním místě u všech vzdělanostních skupin," uvedla agentura.

Přilepšení oproti únorovým výsledkům hlásí i ODS. Ta by v březnu na svou stranu získala 14,0 procenta voličů, což je zlepšení zhruba o 1,5 procentního bodu. Pokud by se tedy volby do Poslanecké sněmovny konaly v březnu, získala by 41 křesel. Naopak o půl procentního bodu méně než v únoru, tedy 10,5 procenta a společně s tím i 30 křesel, by získali Piráti.

[chooze:article;value:546250]

​"ODS získává největší podíl své podpory mezi lidmi v nejvyšší věkové kategorii (65 a více let). Mezi zaměstnanci s vyššími příjmy je na druhém místě po ANO. Piráti jsou po ANO druhá nejčastější volba mezi lidmi ve věku 25 až 34 let. Mírně zde ztrácí podporu ve prospěch Zelených," uvádí Median.

Značnější propad zaznamenává hnutí SPD. Ačkoliv v únoru získalo 9,5 procenta, v březnu je mu připisováno jen 7 procent hlasů. "SPD výrazně ztratila, nejspíše ve prospěch PRO 2022 a Trikolory, které posílily," hodnotí agentura. V Poslanecké sněmovně by hnutí usedlo na 20 křesel.

Pokles je patrný i u hnutí STAN, které by se umístilo na pátém místě. To v únoru získalo 9,5 procenta, v březnu by to je už jen 6,0 procenta. I tak se ale drží nad hranicí 5 procent, a v Poslanecké sněmovně by získalo 17 křesel.

[chooze:article;value:551358]

Další politické strany by se už do Sněmovny nedostaly. Žádné z nich se totiž nepodařilo získat 5 a více procent. Šestou a sedmou příčku zaujímají se 4,5 procenty hlasů KSČM a SOCDEM. O půl procenta méně, tedy 4,0 procenta hlasů, by získalo PRO 2022.

Poprvé od dubna 2023 by se mimo Poslaneckou sněmovnu ocitla i TOP 09 s 3,5 procenta hlasů. Stejný počet získala i Přísaha a KDU-ČSL. Zelení by od voličů dostali 3,0 procenta hlasů a následovala by Trikolóra se 2,0 procenty hlasů. "TOP 09, která měla dlouhodobě podporu těsně nad 5 %, ji nyní ztratila. Toto oslabení již dříve předznamenal úbytek jejího voličského jádra," uvádí agentura.

Voleb do Poslanecké sněmovny by se v březnu 2024 účastnilo 53 procent respondentů. Dalších 9,5 procenta účast zvažuje a 30 procent by k volbám určitě nešlo. Průzkum Median prováděl v rozmezí 5. března až 3. dubna a zúčastnilo se jej 1 041 respondentů ve věku 18 a více let.

Mám strach o Evropu, říká o migračním paktu Babiš. Lepší než nic, míní Rakušan:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.