Průzkum: V Česku nevyužíváme potenciál uprchlíků. Vydělávají málo

Uprchlíci z Ukrajiny přes svou často vysokou kvalifikaci pracují v nejhůře placených profesích. Vzhledem k tomu, že navíc ztrácí část podpory, vede to k nárůstu příjmové chudoby. V tiskové zprávě o tom informovala agentura PAQ Research.

Na konci minulého roku pracovalo v Česku 51 procent ekonomicky aktivních uprchlíků. Většina z nich na celý úvazek. Oproti srpnu je to nárůst o osm procentních bodů. Mezi těmi, kteří přišli na jaře, je zaměstnanost 59 procent. Na dálku na Ukrajině pracuje 15 procent uprchlíků, někteří to ale kombinují se zaměstnáním v Česku.

Velká část mnohdy vzdělaných Ukrajinců pracuje v Česku v manuálních a pomocných profesích. Na konci minulého roku tak brali průměrně 154 korun čistého na hodinu. Na 77 procent z nich navíc pracuje za méně než 150 korun na hodinu.

[chooze:article;value:480841]

"Potřebujeme urychlit možnost uznávání kvalifikací a posílit motivaci uprchlíků i zaměstnavatelů k rekvalifikacím. Dlouhodobě také vidíme menší pracovní aktivitu u uprchlíků s předškolními dětmi, což souvisí s nedostatečnou kapacitou mateřských škol. Potřebujeme výrazně posílit kapacity dětských skupin a mateřských školek, a to zejména v přetížených městech," upozornila analytička Martina Kavanová.

S tím, jestli se na českém trhu práce uplatní, úzce souvisí i znalost češtiny. Z těch, kteří česky umí, je zaměstnaných 70 procent. Ti, kteří umí trochu, mají práci v polovině případů a u uprchlíků, kteří se nedomluví, jich má práci 38 procent. 

Drtivá většina Ukrajinců se česky učí doma. Kurzy jich navštěvuje asi třetina. Až čtyři pětiny by na ně ale chodily, kdyby je nabízel zaměstnavatel zdarma. "Stát by měl motivovat zaměstnavatele, aby Ukrajincům umožňovali se jazykově vzdělávat v pracovní době, například příspěvkem na mzdu v dané době či uznatelnými daňovými náklady," doporučil sociolog Daniel Prokop.

[chooze:article;value:480183]

Zlepšila se ale kvalita ubytování. V nájemním či obecním bydlení žije přes třetinu uprchlíků, čtvrtina je v hotelech a ubytovnách. Čtvrtina v samostatném bydlení poskytnutém místními. Lidé, kteří přišli na jaře, se postupně přesouvají do bytů.

Humanitární dávku pobírá postupně méně uprchlíků. Vláda chystá revizi dávek. Nově na ně dosáhne méně lidí. To podle analytiků z PAQ Research ale může vést k práci načerno či upadání uprchlíků do chudoby.

[chooze:gallery;value:30232]

Senát schválil v lednu novelu lex Ukrajina:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.