Průzkumy volby neodhadly. Jsou za tím debaty i touha voličů vyjádřit nesouhlas

Přísaha s Motoristy na třetím, STAČILO! na čtvrtém. Ani jedno nedokázaly průzkumy volebních preferencí odhalit. Koalici vedené Filipem Turkem například poslední výzkum společnosti STEM předpověděl 4,7 % hlasů, ve skutečnosti ale získala 10,3 %.

Výsledky Pirátů i SPD se pak od těch předpovídaných liší opačným směrem. U obou uskupení průzkumy předpovídaly vyšší zisky. Zmíněný průzkum STEMu třeba Pirátům odhadl 9,4 % oproti 6,2 % hlasů ve skutečnosti.

Právě podhodnocenou koalici Motoristů a Přísahy považuje politolog Kubáček za něco, nad čím by se agentury měly zamyslet. "Je velký rozdíl mezi deseti procenty a 4,7 %," řekl pro TN.cz.

[chooze:article;value:559415]

"Nedaří se do českých výzkumů propsat aktivitu subjektů v online prostředí a fenomén televizních debat, rozhodování voličů na poslední chvíli," popsal, jaké faktory za tím mohou stát. Zmínil třeba emotivní duel Turka a lídryně Starostů Danuše Nerudové, který mohl mobilizovat voliče.

"Pozdní odklon voličů je jedna z běžných věcí, které se dějí. Může se to odehrát na základě nějaké debaty," potvrdila politoložka Eva Lebedová. Agentury už pak těsně před volbami nesmí další průzkumy zveřejňovat a efekt debat jim tak může uniknout.

V souvislosti s průzkumy se mluví i o efektech, jako je tzv. spirála mlčení, kdy lidé neříkají svůj skutečný názor, protože se liší od toho zdánlivě většinového. Podle Kubáčka to není něco, co by se v evropských volbách výrazně projevilo a výzkumné agentury spíše udělaly metodologické chyby.

[chooze:article;value:559411]

Lebedová si ale myslí že v případě mimoparlamentních uskupení Turka a Kateřiny Konečné se projevila touha voličů nevolit zavedené strany a vyjádřit nesouhlas. Jejich úspěch tak naopak mohl ubírat hlasy vládním stranám, hnutí ANO i právě SPD, které ve volbách propadlo.

"Myslím si, že se sázelo na zkušenost z minulých eurovoleb a určitou dynamiku SPD a jejich kampaně," popsal Kubáček, kde mohly agentury chybovat. Politická situace se ale liší, a právě proto se nemusela očekávání u zavedených stran a hnutí potvrdit.

Veškeré informace a data k eurovolbám 2024 a volebním preferencím najdete zde na TN.cz. 

Reakce politiků na volby: Babiš mluví o famózním úspěchu, Piráti chtějí zabojovat (06/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.