První česká firma uzavřela dohodu o spolupráci při nákupu stíhaček F-35

Pořízení 24 bojových letounů F-35 je nejvýznamnějším projektem v historii české armády. V lednu stvrdili tento strategický kontrakt za zhruba 150 miliard korun ministryně obrany Jana Černochová (ODS) a velvyslanec Spojených států v Česku Bijan Sabet. Už dříve šéfka resortu obrany tvrdila, že nákup stíhaček je i příležitostí pro české firmy.

"Pořízení letounů 5. generace představuje technologický skok nejen pro armádu, ale i pro český průmysl. Avizovali jsme už dříve, že se nám podařilo dohodnout 14 projektů průmyslové spolupráce v hodnotě vyšší než 15 miliard korun v rámci nákupu strojů F-35. Podpis dohod tak představuje první krok v této spolupráci," řekla Černochová.

[chooze:article;value:555281]

​A první firma LOM Praha – už s americkou společností Lockheed Martin, která stíhačky vyrábí, dohodu o budoucí spolupráci podepsala. Další tři to udělají v úterý. Zapojí se do spolupráce například v oblastech, kterými jsou mimo jiné výroba komponentů, výzkum a vývoj, pilotní výcvik a údržba, servis nebo opravy nových stíhaček.

První letouny by Česká republika měla od Spojených států získat po roce 2031, tuzemská armáda už pro ně shání i piloty.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.