První čísla jsou venku. Evropské volby zřejmě ovládl známý kritik EU

Voliči v celé Evropské unii v těchto dnech rozhodují o novém složení Evropského parlamentu (EP). Jako úplně první volili již ve čtvrtek obyvatelé Nizozemska. Na oficiální výsledky tam ale budou jako všichni ostatní čekat až do neděle 23:00, kdy se zavřou poslední volební místnosti v Itálii. Už nyní ale byly zveřejněny první odhady od veřejnoprávní televizní stanice NOS.

Vyplývá z nich, že v nizozemských volbách zvítězila koalice Strany práce (PvdA) a Zelené levice (GL), která získala osm mandátů. O jedno křeslo méně má zřejmě Strana pro svobodu (PVV) Geerta Wilderse. Experti ovšem upozorňují, že je rozdíl v rámci statistické chyby, a volby tak nakonec mohou skončit remízou.

Nizozemská televize nicméně už nyní mluví o velkém vítězství pro Wildersovu PVV a samotného Wilderse, který je známým kritikem EU, imigrace, islámu i pomoci Ukrajině. Dosud totiž Wildersova strana žádného zástupce v EP neměla. Wilders v minulosti mimo jiné mluvil o odchodu Nizozemska z Evropské unie.

[chooze:article;value:559042]

​Odhady dále předpokládají čtyři mandáty pro současnou vládní Lidovou stranu pro svobodu a demokracii (VVD) premiéra Marka Rutteho, tři mandáty pro Křesťanskodemokratickou výzvu (CDA) a stejně má získat i strana Demokraté 66 (D66). Dva mandáty zřejmě vybojuje Hnutí zemědělců a občanů (BBB). Po jednom křeslu by měly získat Strana za práva zvířat (PvdD), strana Volt, strana Nová společenská smlouva (NSC) a strana Státní reformovaná strana (SGP).

Většina volí v neděli

Po Nizozemsku se v pátek volební místnosti otevřou i v České republice a Irsku. Většina států ale bude volit až v neděli. Jako úplně poslední skončí hlasování v Itálii, kde mají možnost volit až do 23 hodin. A přesně v tento čas se budou moci zveřejnit výsledky ze všech států. 

Veškeré informace a data k eurovolbám 2024 a volebním preferencím najdete zde na TN.cz. 

Podívejte se na debatu lídrů kandidátek, která proběhla ve čtvrtek na TN Live:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.