První člověk s transplantovanou prasečí ledvinou po dvou měsících zemřel

Richard Slayman absolvoval unikátní čtyřhodinový zákrok v polovině března v Massachusettské všeobecné nemocnici. Domů ho propustili po dvou týdnech. V sobotu rodina společně s nemocnicí informovaly o jeho úmrtí, uvedla agentura AP.

Nemocnice vyjádřila zármutek a zdůraznila, že nic nenasvědčuje tomu, že by Slaymanův náhlý skon souvisel s transplantací. "Nemáme žádné indicie, že by to byl důsledek jeho nedávné transplantace," uvedli zástupci zdravotnického zařízení.

[chooze:article;value:518381]

​Pacient dostal jako první člověk na světě prasečí ledvinu. Byla geneticky upravená tak, aby ji lidské tělo neodmítlo. Začala fungovat dobře a lékaři předpokládali, že mu vydrží nejméně dva roky. Předtím zákrok úspěšně vyzkoušela jiná nemocnice na pacientech s mozkovou smrtí, kteří svá těla věnovali pro vědecké účely.

Slayman podle ABC News mnoho let trpěl cukrovkou druhého typu a měl vysoký tlak. Po selhání ledvin chodil léta na dialýzu. V roce 2008 mu transplantovali ledvinu zemřelého dárce, která mu však po pěti letech přestala fungovat.

Při dalších dialýzách se objevovaly komplikace a lékaři mu nabídli transplantaci prasečí ledviny. Jedním z důvodů, proč přijal, byla podle jeho rodiny snaha poskytnout naději tisícům lidí, jejichž život závisí na darované ledvině. Na tu ve spojených státech čeká necelých sto tisíc nemocných, tisíce z nich se transplantace nedožijí.

Transplantaci potřebuje přes tisíc Čechů. Orgánů je ale nedostatek (12/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.