První člověk zemřel na nový druh neštovic. Případ má podivné okolnosti

Aljašské úřady oznámily, že první obětí "aljašských neštovic" se stal postarší muž z poloostrova Kenai. Lékaři zatím nevědí, jak přesně se virem nakazil. Podle portálu Sky News žil na odlehlém místě a nikam necestoval. Je možné, že ho virem nakazila toulavá kočka, o kterou se staral. Ta ho totiž měla poškrábat v podpaží a právě v tom místě si v září loňského roku všiml prvních příznaků.

Muž poté navštívil lékaře, který mu předepsal antibiotika. V polovině listopadu se jeho zdravotní stav zhoršil a byl hospitalizován v nemocnici v Anchorage, největším městě na Aljašce. V prosinci ho lékaři pozitivně testovali na neštovice. Jeho zdravotní stav se poté krátkodobě zlepšil, ale na konci ledna zemřel na selhání ledvin. Podle lékařů je pravděpodobné, že ke zhoršení jeho stavu přispěl i jeho oslabený imunitní systém, informuje web Anchorage Daily News.

[chooze:article;value:539667]

Veterináři kočku na přítomnost viru testovali, avšak negativně. Domnívají se proto, že virus mohla mít jen na drápech, kterými muže poškrábala. Virus "aljašských neštovic", který vědci poprvé identifikovali v roce 2015, se většinou vyskytuje u malých savců, například hrabošů nebo rejsků. Právě ty kočky často loví. Podle odborníků pochází tento virus ze stejného rodu jako pravé, kravské nebo opičí neštovice.

Zajímavé je, že tento případ se od ostatních liší. Všechny ostatní byly hlášeny v oblasti kolem 550 km vzdáleného města Fairbanks. U ostatních nakažených také virus způsobil jen mírné infekce, například vyrážky nebo zduření lymfatických uzlin. I to podle úřadů mohlo být důvodem, proč lékařům trvalo několik měsíců, než virus odhalili. 

Ačkoliv podle aljašských úřadů není důvod k panice, nabádají k opatrnosti. "Není nutné, aby byli lidé znepokojení. Měli by být ale uvědomělejší," řekla epidemioložka Julia Rogersová. "Doufáme, že začnou lékaři virus aljašských neštovic více vnímat a identifikovat symptomy," dodala.

Zákeřný vir HPV zabije v Evropě 14 tisíc lidí ročně. Brusel vyzývá k očkování:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.