Moderní bydlení

První dáma má dostávat 95 tisíc měsíčně. Dosud jí neplatili ani korunu

Novela zákona o Kanceláři prezidenta republiky počítá s paušální náhradou ve výši 30 procent nezdanitelné víceúčelové paušální náhrady výdajů prezidenta republiky. To znamená měsíčně 95 250 korun.

"Role manželky či manžela, popřípadě partnera či partnerky prezidenta republiky nebyla doposud v právním řádu České republiky nijak ukotvena, což v jedenadvacátém století vnímáme jako situaci, kterou je třeba nevyhnutelně napravit," obhajuje novelu vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Milan Vašina.

Roli první dámy totiž podle něj nelze skloubit se zaměstnáním. Přesto dosud Pavlová ani Zemanová, Klausová a Olga i Dagmar Havlová nedostávaly od státu peníze.

[chooze:article;value:533685]

"Navrhované změny ale neupravují jen náhrady, které mají zabezpečit fungování aparátu manželky prezidenta republiky po dobu plnění role první dámy, předložený pozměňovací návrh k důchodovým změnám má nově zakotvit i důchodové a zdravotní pojištění, které rovněž dosud nijak řešeno nebylo," doplnil Vašina.

Novela tak podle něj přináší řešení, které je ve 21. století nezbytné. Ocenil proto, že se k němu ministerstvo práce a sociálních věcí rozhodlo.

Novela však má i kritiky. Postavil se proti ní předseda SPD Tomio Okamura, který ji označil za nehoráznost. "To prezidentskému páru nestačí prezidentova půlmilionová výplata měsíčně plus statisícová generálská výsluha?" napsal na sociální síti X.

Eva Pavlová založila nadační fond. Má pomáhat především dětem (12/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.