První Ind může na Měsíci stanout do 15 let, tvrdí odborník na kosmonautiku

Zatímco Rusům se ve vesmíru nedaří a jejich sonda na povrchu Měsíce vytvořila jen další kráter, Indie uspěla a její vozítko Pragján a sonda Vikram už úspěšně povrch přirozené družice Země zkoumají. Jihoasijská velmoc tak dokázala něco, co se zatím podařilo jen dalším třem zemím – Spojeným státům americkým, Číně a Sovětskému svazu.

Podle propagátora kosmonautiky Jana Spratka z Hvězdárny a planetária hlavního města Prahy byly oba tyto výsledky nevyhnutelné. "Indie je rostoucí dynamický stát, a to nejen v kosmonautice. Indové se poučili z chyb při svých předchozích dvou pokusech, a nemuselo se tak čekat na misi Čandraján-4, která by nepochybně měla stejný cíl jako tato a předchozí mise, protože naučit se přistávat je pro další, třeba i pilotované lety na Měsíc nezbytné," myslí si Spratek.

"To, že se to podařilo teď a že úplně všechno fungovalo, jak mělo, a dokonce to předčilo všechna očekávání, to jsou jen úžasné třešničky na dortu," dodává.

[chooze:article;value:520463]

Opačně to prý funguje v ruském prostředí. "Je opravdu vidět, jak ruská kosmonautika strádá. Rusko sice je vesmírná velmoc, od přelomu tisíciletí ale můžeme sledovat to, že ustrnulo a zůstalo u technologií staršího charakteru. Rusové těžili hlavně z minulosti a bylo otázkou času, kdy budou muset významně inovovat, o což se snažili, nicméně přestali čerpat také z chyb," tvrdí Spratek.

"To vedlo nakonec k tomu, že selhali při misi, která se plánovala nesmírně dlouho a fatálně selhala. Selhala navíc tam, kde selhává většina. Stačilo se tedy poučit," doplnil.

[chooze:article;value:518665]

Indie si podle Spratka slibuje od dalších cest na Měsíc technologický pokrok. Případný pilotovaný let na Měsíc se totiž má stát inspirací pro miliony lidí v nejlidnatější zemi světa. Přistání pilotované mise by se jim prý mohlo podařit už za nějakých 15 let. "Když už tam řízeně přistanete s podobnou sondou, která navíc po přistání dokáže znovu nastartovat motory a popoletět pár metrů, tak to ukazuje, že tam potřebný um je," myslí si.

Mezi další státy, které by v brzké době rády viděly svou sondu na Měsíci, se řadí také Izrael, Japonsko či arabské země. Významnou roli pak hraje Čína, jejíž sonda zatím jako jediná přistála na odvrácené straně Měsíce a která se netají s plánem vyslat k Luně své tchajkonauty. Nejdále je ale zatím americko-evropský program Artemis. Ten by měl vrátit lidi na Měsíc už do deseti let.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.