První lidé na Mount Everest vylezli před 70 lety. Nejvyšší hora má spoustu obětí

V květnu 1953 se 33letý Novozélanďan Edmund Hillary v základním táboře pod nejvyšší horou světa připravoval na horolezecký výstup svého života. Chtěl dosáhnout toho, co ještě nikdo před ním nedokázal, vystoupat na Mount Everest.

Jeho sen se stal realitou 29. května 1953. Tehdy v doprovodu zkušeného šerpy Tenzinga Norgaye zdolal horu, jejíž vrchol ční do výše 8 849 metrů nad mořem. V pondělí od tohoto historického okamžiku uplynulo přesně 70 let. "Je to také den, kdy šerpové získali ve světě věhlas," upozornil nepálský horolezec Sanu.

[chooze:article;value:505622]

Hillary a Norgay svou úspěšnou výpravou vydláždili cestu mnoha tisícům zahraničních horolezců, kteří se v následujících letech pokusili jít v jejich stopách. Osmidenní trek do základního tábora Everestu patří k nejoblíbenějším vícedenním túrám v Nepálu a každoročně se na něj vydávají desetitisíce turistů.

Dlouhé fronty se ale tvoří i přímo pod vrcholem, v takzvané zóně smrti. Navzdory tomu, že nepálská vláda nedávno zpřísnila podmínky pro vydávání povolení k výstupu, tvoří se v nadmořské výšce bezmála 9 000 metrů dlouhé fronty. Kvůli dlouhému čekání, vyčerpání a nedostatečnému množství kyslíku v nich už zemřelo několik desítek lidí.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.