První máj bude přát zamilovaným. Ne všude se ale pod rozkvetlou třešní políbí

1. květen je neodmyslitelně spjat s polibkem pod rozkvetlou třešní. Žena, která jej dostane, má celý rok oplývat krásou, přitažlivostí a plodností. Mnoho zamilovaných tuto krásnou tradici dodržuje. A v letošním roce jim navíc i přeje příroda.

"Podobně jako v loňském roce také v tom letošním zvládneme prvomájový polibek pod rozkvetlou třešní v nížinách nebo ve středních polohách," informoval na webu Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

[chooze:article;value:501944]

Přestože třesně kvůli "aprílovému" průběhu jara rozkvetly už s předstihem, užívat si jejich květů budeme moci ještě na začátku května. "Vinou chladnějšího počasí a výskytu nočních teplot pod bodem mrazu vydrží kvetení třešní i přes 1. máj," uvedli meteorologové z ČHMÚ.

Na horách však zamilovaní nebudou mít tolik štěstí. A pokud se budou chtít pod rozkvetlou třešní políbit, budou muset vyrazit z vyšších poloh do těch středních nebo nízkých. "Pouze pozorujeme rozdíl mezi městy a volnou přírodou. Tepelný ostrov města totiž může ovlivnit rychlejší odkvět třešní," upozornili meteorologové.

Přát bude navíc i počasí. Pondělí má být podle předpovědi polojasné až skoro jasné. Postupně bude přibývat oblačnosti od jihozápadu, přeháňky se ale objeví v západní polovině Čech až večer. V noci teploty spadnou na 6 až 2 °C, přes den se vyšplhají až k 20 °C.

Začátek května přitom přinese další ochlazení. "Letošní Ledoví muži tak letos zaúřadují s předstihem," řekla TN.cz meteoroložka Dagmar Honsová.

Počasí příliš nepřeje zemědělcům. Více se dozvíte v následující reportáži:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.