První obce se evakuují. Z nemocnice v Brně odváží pacienty

Obyvatelé Bítovčic na Jihlavsku začali v sobotu ráno opouštět své domovy. Důvodem je provizorní most přes řeku Jihlavu, který by mohl rozvodněný tok strhnout. "Lidé si odváží auta, připravují se na to, pokud dostanou pokyn, odejít," okomentoval situaci na místě reportér TV Nova David Pik. Evakuace by se měla týkat asi 100 lidí. Hasiči most z preventivních důvodů uzavřeli. 

Další evakuace proběhla v Ostravě. Své domy tam muselo opustit několik desítek obyvatel městské části Poruba. Z břehů se tam totiž vylil tamní potok Porubka. Desítky lidí policie evakuovala také v nedaleké Vřesině nebo a své domovy muselo opustit i asi 30 lidí z Široké Nivy na Bruntálsku. 

V Brně se pak evakuují pacienty z Nemocnice Milosrdných bratří. Důvodem je stoupající řeka Svratka. "Šlo o celkem 180 pacientů," informoval ředitel nemocnice Pavel Piler. Pacienti v nejvážnějších stavech byli převezeni do brněnských nemocnic. Ti ostatní pak zamířili do dalších nemocnic v Jihomoravském kraji.

Odříznutá od okolního světa pak zůstala obec Višňová na Frýdlantsku. Přístupové cesty tam zatopila vylitá řeka Smědá. Ta v noci vystoupala na 3. stupeň povodňové aktivity. Hasiči k obci přesunuli svůj evakuační nákladní vůz. Doprava osobními auty do obce podle nich není možná.

[chooze:article;value:573924]

"V tuhle chvíli došlo z důvodu povodní k uzavření dalších komunikací. Neprůjezdné jsou obě komunikace z Předlánc do Višňové, silnice z Poustky do Minkovic a také z Minkovic do Vísky. Jelikož jsme nyní odstřiženi od zbytku Frýdlantska a není možná doprava osobními auty z obce a do obce, byla povolaná evakuační tatra," napsal okolo osmé hodiny ráno na facebook starosta obce Michal Scheidl (nez.). 

Situace se naopak prozatím uklidnila v Pardubicích, kde řeka Chrudimka ohrožovala část Nemošice. "Nejhorší noční scénáře se nenaplnily a Chrudimka v Nemošicích je oproti předpokladu zatím stále ještě na prvním povodňovém stupni. Buďme pořád obezřetní, děkujeme," informovalo město na facebooku.

Evakuace Bítovčic na Jihlavsku. Voda ohrozila obyvatele obce (9/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.