První obchody v ČR budou vybírat PETky a plechovky. Lidé dostanou slevový kupón

Pilotní fáze projektu odběru plechovek a plastových lahví odstartuje ve čtvrtek 23. února. Právě tehdy oba řetězce odhalí své tři prodejny, které budou obaly vykupovat.

"Zavedení systému záloh sníží dle odborných studií dopad nápojových obalů na životní prostředí téměř o 30 %. Až o 95 % méně odhozených nápojových obalů v přírodě ukazují po zavedení záloh také zkušenosti ze zahraničí," přiblížil v tiskové zprávě mluvčí Lidlu Tomáš Myler.

[chooze:article;value:488139]

Zákazníci během pilotní fáze obdrží slevové kupóny na různý sortiment do obchodů. Zatím totiž není stanovena výše peněžní zálohy. "Chceme veřejnost upozornit na důležitost udržitelného přístupu k životnímu prostředí a zvýšit její povědomí o možnostech, jak jej dosáhnout," doplnila mluvčí Kauflandu Renata Maierlová.

Zálohování PET lahví a plechovek podporují také někteří výrobci, jako například Mattoni, Kofola nebo Budvar. Ničím neobvyklým to není ani v zahraničních zemích. Plastové lahve a plechovky zálohují třeba na Slovensku, v Německu nebo ve Švédsku a Chorvatsku.

Zavést to plánuje také Česko. Ministerstvo životního prostředí (MŽP) zákon o zálohování už připravuje. "Návrh zákona o zálohách dá státu do rukou skvělý nástroj na využití dnešního odpadu jako v době energetické krize zvlášť cenného surovinného zdroje. Do budoucna tak budeme mít legislativně podchycené možné zálohování PETek, ale i jiných typů výrobků. Logicky se nabízí autobaterie nebo jiné produkty, které nyní končí mimo ČR, a ne zpět u výrobce. To vidím jako velkou výzvu a velké plus," přiblížil na podzim roku 2022 ministr životního prostředí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

[chooze:poll;value:e8ea105b4bdb1f7e36eae0b380cf97a7c804beb1;layout:tn_nova]

K zálohování tak nejspíš dříve či později budou muset přistoupit také další obchodní řetězce. Redakce TN.cz proto oslovila některé obchody, zda tento systém plánují v brzké době rovněž zavést. K situaci se však zatím nevyjádřily. "Zákazníci si tak mohou systém sběru PET lahví a plechovek vyzkoušet dříve, než vstoupí v platnost," doplnila Maierlová.

"Díky tomuto pilotnímu projektu se racionálním způsobem ověří ochota zákazníků zlepšit sběr plechovek a PET lahví. Jeho výsledky pomohou při nastavování dalších opatření," je přesvědčený vrchní ředitel sekce ochrany životního prostředí ministerstva životního prostředí David Surý

Jednorázové plasty jsou v Česku od loňského roku zakázané. Více se dozvíte v následující reportáži:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.