První oficiální veřejné vystoupení krále Karla. Vypadá lépe, než se čekalo

[chooze:gallery;value:35334]

Jak už dříve informoval Buckinghamský palác, britský král Karel III., se zúčastnil tradiční velikonoční královské bohoslužby v kapli svatého Jiří na hradě Windsor. Jednalo se o jeho první veřejné vystoupení od té doby, co na začátku února oznámil, že mu lékaři diagnostikovali rakovinu.

Král do kaple dorazil v doprovodu své ženy královny Camilly a měl skvělou náladu. Široce se usmíval a mával na své příznivce, kteří na hrad zavítali, píše deník Daily Mail. Jedná se tak o první náznak toho, že se skutečně král cítí dobře a možná by se mohl pomalu začít vracet i ke svým veřejným královským povinnostem.

Karel přitom dříve tento týden vyvolal lehké obavy veřejnosti, když vystoupil během bohoslužby ve Worcesterské katedrále. Jednalo se totiž pouze o zvukový záznam, který palác nahrál v polovině března. Palác sice při té příležitosti zveřejnil Karlovu fotografii, videozáznam ale nikoliv. Král navíc v projevu poukázal i na svůj boj s rakovinou, se kterou se momentálně lečí.

[chooze:article;value:548703]

"Tato bohoslužba ve Worcesterské katedrále mi připomíná slib, který jsem dal na začátku své korunovace, že budu následovat příkladu Krista a nebude mi slouženo, ale budu sloužit," zaznělo v nahrávce.

Letošní mše si kvůli králově nemoci vyžádala několik speciálních opatření. Král s manželkou by měli například během bohoslužby sedět odděleně od ostatních členů rodiny. Lékaři toto opatření doporučili z toho důvodu, aby panovníka co nejvíce ochránili před případnou infekcí. 

Královskou rodinu navíc výjimečně do kaple zavedl princ Andrew v doprovodu své bývalé ženy Sarah. Andrew tak zastoupil roli prince Williama. Podle webu BBC se tradiční mše zúčastnila také Karlova mladší sestra princezna Anna s manželem Timothym Laurencem a dále i králův nejmladší bratr princ Edward, vévoda z Edinburghu s manželkou princeznou Sophií.

Chyběl naopak princ William s princeznou Kate, která se také léčí s rakovinou a aktuálně podstupuje preventivní chemoterapii. O tom, že se manželé letošní bohoslužby neúčastní, informoval už dříve Kensingtonský palác. Kate s Williamem se prý navíc přesunuli do jejich sídla Anmer Hall v Norfolku, kde tráví se svými dětmi velikonoční prázdniny. 

Král Karel vystoupil s důležitým projevem. Zdůraznil vděk, ale i velký smutek:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.