První potvrzený výskyt. Do Česka se dostala invazní sršeň asijská

Agentura ochrany přírody a krajiny ČR ve čtvrtek dostala zprávu o výskytu velkých sršní v Plzni doplněnou o fotografie, které nasvědčovaly tomu, že se jedná o sršeň asijskou. V pátek pak ochránci informaci na místě ověřili a potvrdili v tiskové zprávě.

"Nyní se pokusíme najít hnízdo, kontaktujeme hasiče, kteří by je měli zlikvidovat, a budeme informovat místní úřad a veřejnost," nastínil postup Tomáš Görner z AOPK ČR.

Sršeň asijská se rychle šíří a včely napadá přímo v úlech. Včelstvo dokáže zdecimovat za pár hodin. Ochránci už o jejím výskytu informovali včelařskou komunitu.

[chooze:article;value:498876]

​Tento nepůvodní druh je o něco menší než sršeň obecná, která se v Česku běžně vyskytuje. Je tmavší a konce jejích končetin jsou žlutě zbarvené. Hnízda si staví nejčastěji vysoko v korunách listnatých stromů nebo v lidských stavbách. Výjimečně se může stát, že si sršeň postaví hnízdo i v zemi.

Sršeň asijská se letos v létě objevila v Maďarsku u hranic se Slovenskem. Ochranáři připomněli, že podle zkušeností zemí, kde se tyto sršně vyskytují dlouhodobě, je důležité hnízda okamžitě zlikvidovat. Pokud se tak nestane, vede to k trvalému výskytu sršně a k její obtížné likvidaci.

Ochránci přírody žádají veřejnost, aby jim výskyt hlásila a případně posílala i fotografie. Informovat je můžete na e-mailu invaznidruhy@nature.cz.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.