První předpověď na Velikonoce: Meteoroložka řekla, jaké počasí nás čeká

Velikonoce se řadí mezi pohyblivé svátky, což znamená, že nemají pevně stanovené datum. Podle křesťanského kalendáře připadají na první neděli po prvním jarním úplňku. V letošním roce je tak oslavíme hned na konci března.

Přestože se už tento týden výrazně ochladí a teploty v noci dokonce klesnou i pod nulu, zima podle meteorologů dlouho nevydrží. Nyní to navíc vypadá, že bychom si o prodlouženém velikonočním víkendu mohli plnými doušky užívat teplého počasí.

[chooze:article;value:544457]

"Výhledy, které počítají teplotní a srážkové odchylky od dlouhodobého normálu na několik týdnů dopředu, ukazují, že odchylka bude i na konci března zůstávat kladná a že letošní Velikonoce tak budou připomínat počasím svátky jara," avizovala meteoroložka Dagmar Honsová.

Teploty by se přes den měly pohybovat kolem 15 °C. "Ne jako v roce 2013, kdy Velikonoce připadly na stejné datum jako letos a na Moravě a ve Slezsku napadlo nejvíce sněhu v nížinách za celou zimu," dodala Honsová.

Právě kvůli proměnlivému datu nejsou teplotní extrémy na Velikonoce ničím neobvyklým. "Nejvyšší teplota vzduchu byla v Praze naměřena 23. dubna roku 1968 a vystoupila na 30,9 °C, naopak ty nejnižší na stanici Desná Souš z 21. března 1962 činily -18,5 °C, v roce 2012 na Jizerce klesla rtuť teploměru 8. dubna k -20,5 °C," popsala Honsová.

Únor letos přinesl teplotní rekordy. Více se dozvíte v následující reportáži (3/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.