První projev nového prezidenta. Pavel odmítá 100 dní hájení, kritiky se nebojí

Na úvod svého projevu Petr Pavel zopakoval, že se do boje o Hrad pustil díky důvěře a podpoře okolí. Na začátku měl malý tým, který se postupně rozšiřoval. Nyní jsou podle něj jeho týmem všichni občané Česka. "Patří do něj lidé, kteří mě volili, ale i ti, kteří mě nevolili nebo vůbec nešli k volbám. Společně čelíme stejným problémům a jedině společně se s nimi dokážeme úspěšně vypořádat," prohlásil.

Jako prezident chce do politiky vrátit důstojnost a slušnost a povznést renomé Česka v zahraničí na novou úroveň. Zároveň přislíbil udělat maximum pro to, aby samotní Češi změnili způsob, jak o sobě smýšlí. Do práce se chce naplno pustit už od začátku.

[chooze:article;value:493933]

​"Když politici nastupují do funkce, často mluví o 100 dnech hájení. Předchází tím případné kritice za vlažný start. To by mně nebylo vlastní. Raději budu kritizován za příliš aktivní start. Proto brzy zveřejním konkrétní plán svých cílů na prvních 100 dní ve funkci. Místo slov mě tak můžete posuzovat podle výsledků," oznámil Pavel.

Role prezidenta je podle něj nejtěžší v oblastech, kde končí rozsah jeho pravomocí. "Je fér přiznat hned na začátku, že mnoho problémů z tohoto důvodu sám vyřešit nedokážu. Budu ale aktivně hledat cesty k jejich řešení," přislíbil s tím, že bude pokračovat v návštěvách regionů, aby naslouchal problémům občanů a spolu s odborníky, vládou a Parlamentem našel řešení.

[chooze:article;value:493950]

​"Vnímám současné obavy z ekonomické a sociální nejistoty. Chceme-li dlouhodobou prosperitu, je potřeba ekonomice vrátit zdravé základy a rovnováhu. Budu naslouchat odborníkům a podporovat opatření, která to umožní, ačkoliv budou někdy bolestivá," pokračoval. Vyzval k solidaritě a podpoře inovací a investicí do nových technologií.

Je přesvědčený, že se Česko dokáže sjednotit. "Není pravda, že je naše společnost příliš rozdělená. Spíše jsme si jen zvykli více mluvit o tom, co ji rozděluje. Přitom bychom měli mnohem více mluvit o tom, co nás spojuje. Spravujeme stejnou zemi, mluvíme stejným jazykem. Toužíme po bezpečí, ceníme si svobody a demokracie," shrnul. Povznést Česko na novou úroveň je podle něj cíl, který zdaleka není jen o něm. "Jsme jeden tým a začít musíme společně," dodal.

Podívejte se na slavnostní slib prezidenta Petra Pavla:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.