První slova Putina k Prigožinově smrti: Byl talentovaný, ale udělal vážné chyby

K pádu letadla s deseti mrtvými pasažéry se Putin vyjádřil při schůzce s hlavou anektované Doněcké oblasti Děnisem Pušilinem, píše ruská zpravodajská agentura Interfax. Prezident podle ní vyjádřil soustrast rodinám všech obětí, mezi kterými byl i šéf wagnerovců Jevgenij Prigožin. 

"Je to tragédie. Pokud tam byli, jak naznačují prvotní údaje, členové Wagnerovy skupiny, chtěl bych poznamenat, že tito lidé významně přispěli k boji proti neonacistickému režimu na Ukrajině. Na to nezapomeneme," prohlásil Putin. Zmínil se i o samotném Prigožinovi, který se vzbouřil proti režimu a před dvěma měsíci inicioval pochod na Moskvu

Putin zdůraznil, že ho znal velmi dlouho –⁠ od počátku 90. let. "Byl to talentovaný člověk, nadaný podnikatel, a to nejen u nás, ale i v Africe, kde obchodoval s ropou, plynem a drahými kovy. Pokud vím, včera se vrátil z Afriky a setkal se tu s některými úředníky. Byl to člověk se složitým osudem, který v životě udělal vážné chyby a dosáhl výsledků pro sebe i pro společnou ruskou věc, jako teď v uplynulých měsících," řekl o Prigožinovi šéf Kremlu. 

[chooze:article;value:518866]

​Na závěr přislíbil důkladné vyšetření celé havárie. "Uvidíme, co vyšetřovatelé řeknou v nejbližší době. Nyní se provádí technická a genetická expertíza. Bude to nějakou dobu trvat," doplnil. 

Ve světě se přitom šíří spekulace, ke kterým se přiklonila i řada významných politiků, že to byl právě Putin, kdo stojí za smrtí Prigožina. "Bylo by těžké najít někoho, kdo si intuitivně myslí, že tohle byla náhoda. Nějak se stává, že političtí oponenti, které Vladimir Putin považuje za hrozbu, neumírají přirozenou smrtí," vyjádřil se polský ministr zahraničí Zbigniew Rau. 

"Demonstrativní odstranění Prigožina a vedení wagnerovců dva měsíce po pokusu o převrat je signálem od Putina ruským elitám před volbami v roce 2024," konstatoval poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak (více reakcí zahraničních politiků si můžete přečíst v tomto článku). 

Podívejte se na reportáž k letecké havárii, při které zemřel Jevgenij Prigožin:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.