První slova ženy, které v ponorce zemřel muž i syn: Za vše může Rubikova kostka

[chooze:gallery;value:32209]

​​​Smrtí pěti mužů skončila výprava k vraku slavné lodi Titanic. Kromě britského miliardáře Hamishe Hardinga, zakladatele společnosti OceanGate Stocktona Rushe a francouzského pilota ponorky Paula-Henriho Nargeoleta se cesta do hlubin stala osudnou také britsko-pákistánskému obchodníkovi Shahzadovi Dawoodovi a jeho 19letému synovi Sulemanovi.

Student z Glasgow měl velké sny. Než nastoupil do ponorky, přihlásil se do Guinessovy knihy rekordů. Jeho otec měl významný okamžik zdokumentovat, přinesl si proto i kameru, píše BBC.

Christine Dawoodová a její dcera čekaly na palubě lodi Polar Prince, když se v neděli 18. června objevila zpráva, že Titan přestal komunikovat. "V tu chvíli jsem nechápala, co to znamená. Pak už to šlo všechno z kopce," přiznala žena.

[chooze:article;value:510489]

Christine se původně sama chtěla podívat s manželem na vrak Titaniku, plánovaný výlet ale přerušila pandemie covidu. Když její syn přišel s nápadem překonat u slavné lodi světový rekord, od svého úmyslu upustila.

"Ustoupila jsem a dala jim prostor, protože Suleman chtěl opravdu jít," řekla. Rubikovu kostku prý miloval natolik, že ji nosil všude s sebou a oslňoval přihlížející vyřešením složité hádanky za 12 sekund. "Řekl: 'Vyřeším Rubikovu kostku 3 700 metrů pod mořem na Titaniku'," zavzpomínala zdrcená žena. "Byla jsem za ně opravdu šťastná, protože oba to chtěli udělat už velmi dlouho," dodala.

Naděje, že milované uvidí ještě někdy živé, se dle svých slov vzdala po překročení hranice 96 hodin. Tehdy poslala zprávu své rodině. "Připravuji se na nejhorší," oznámila příbuzným. Dcera Alina se i nadále snažila neztrácet víru. Nakonec ale přišla zdrcující zpráva.

"Neztratila naději až do hovoru s pobřežní stráží, kdy nás v podstatě informovali, že našli trosky," vysvětlila Sulemanova matka. Ta se spolu s dcerou nyní pokusí složit Rubikovu kostku na Sulemanovu počest a má také v úmyslu pokračovat v práci svého manžela. "Byl zapojen do tolika věcí, pomohl tolika lidem. Myslím, že chci opravdu pokračovat v tomto odkazu... je to docela důležité i pro mou dceru," pronesla žena.

Ke smrti Sulemana se už pro média dříve vyjádřila i jeho teta. Ta portálu NBC News tvrdila, že její synovec byl z výletu doslova "vyděšený" a na ponorku se vydal jen kvůli tomu, že chtěl potěšit svého otce. Akce se totiž konala právě na Den otců, což měl Suleman brát jako dárek pro tatínka (psali jsme zde).

Společnost, která provozovala turistickou ponorku Titan, prohlásila všechny pasažéry za mrtvé (6/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.