První smrt člověka. Muž zemřel na ptačí chřipku H5N2, s drůbeží ale nebyl v kontaktu

59letý muž z Mexika dorazil do nemocnice 24. dubna a ještě téhož dne zemřel. Mexičan byl nakažený ptačí chřipkou, konkrétně jejím podtypem H5N2, uvedla Světová zdravotnická organizace (WHO) na svých stránkách. Tento podtyp byl přitom doposud pro lidi považován za neškodný. Až do smrti 59letého muže totiž nebyl známý výskyt u člověka, natož smrt. 

WHO uvedla, že se u muže akutní příznaky objevily 17. dubna. Šlo o horečku, dušnost, průjem a celkovou malátnost. Lékařskou pomoc vyhledal 24. dubna a byl hospitalizován v Národním institutu respiračních nemocí v Mexico City. Ještě téhož dne zemřel.

[chooze:article;value:552770]

​Muž byl ovšem delší dobu nemocný. Konkrétně trpěl chronickým onemocněním ledvin a cukrovkou druhého typu. Podle rodiny byl kvůli tomu už zhruba tři týdny před 17. dubnem upoután na lůžku. 

Bez kontaktu s drůbeží

Světová zdravotnická organizace upozornila, že zatím není jasné, jak se muž nakazil. U lidí, kteří s ním přišli do kontaktu, se zatím ptačí chřipka neobjevila. 

"Ačkoli zdroj expozice viru v tomto případě v současné době není znám, tak byly viry A(H5N2) hlášeny u drůbeže v Mexiku," uvedla WHO. "Na základě dostupných informací WHO hodnotí současné riziko pro běžnou populaci, které tento virus představuje, jako nízké," uklidňuje organizace veřejnost. 

WHO varuje také před psychickými problémy. Nemocných rapidně přibývá a psychika trápí až 50 % lidí (5/2024): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.