První soukromá společnost měla přistát na Měsíci. Svůj modul vyslali Japonci

Jeden z nejambicióznějších vesmírných projektů patrně skončil nezdarem. V úterý měl na Měsíci usednout první lunární modul, který vyslala soukromá společnost. Na historické prvenství cílila japonská firma ispace se svým projektem Hakuto-R.

Přistání bylo naplánované na 17:45 středoevropského času. Firma chtěla moment dosednutí modulu na Měsíc vysílat živě na svém kanále na Youtube. Modul měl podle plánů přistát ve velkém kráteru pojmenovaném Atlas. Kontakt se sondou ale zmizel.

[chooze:article;value:499593]

Mise Hakuto-R cestovala k Měsíci dlouhých pět měsíců. Při plánování trasy totiž výzkumníci zvolili způsob, při kterém mohli snáze šetřit energií. Modul původně vyslali do vzdálenosti přes 1,5 milionu kilometrů od Země, tedy více než pětkrát dále, než se nachází Měsíc. Cesta do této vzdálenosti trvala zhruba pět týdnů, jak vysvětlila společnost na svých stránkách.

Poté se modul s pomocí zemské gravitace začal postupně opět vracet. Za další tři měsíce se dostal na oběžnou dráhu Měsíce, který až doposud monitoroval. Firma ispace se totiž snažila najít vhodné místo pro přistání a vyčkávala na správné podmínky. Postupně také k vesmírnému tělesu modul přibližovala.

Japonsko, odkud ispace pochází, není v oblasti vesmírných letů žádným cizincem. V roce 1993 se stalo třetí zemí na světě po Sovětském svazu a USA, která dostala svou sondu na Měsíc. Modul Hiten tehdy po tříletém orbitu a splnění mise cíleně narazil do Měsíce.

Na Měsíc se opět pokouší dostat také americká NASA. Agentura představila čtveřici astronautů, kteří poletí v rámci mise Artemis:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.