První vrtulníky Viper dorazily do Česka, v Náměšti dosedl americký transportér

[chooze:gallery;value:32546]

Krátce po poledni dosedl na vrtulníkovou základnu v Náměšti nad Oslavou letoun americké armády, který na palubě přivezl dva nové bitevní vrtulníky. Na stroje typu AH-1Z Viper armáda čeká od května. Jsou to první dva kusy z celkem dvaceti, které česká armáda pořídila.

Armádní zakázka by měla stát 15 miliard korun. Další čtyři helikoptéry mají do Česka dorazit v září. "Je to významný moment pro modernizaci armády, vrtulníkové letectvo se tím posouvá do 21. století," uvedla po přistání letadla ministryně obrany Jana Černochová (ODS). 

[chooze:article;value:513234]

​Součástí vrtulníku jsou nejmodernější palebné zbraně a obranné systémy. Celkem česká armáda koupí 12 takových strojů, zbylých osm dají Spojené státy Česku darem. Nahradí tak už dosluhující vrtulníky Mi-171 a Mi-24. Do Česka přijelo také několik amerických vojáků, kteří stroje vyzkouší. Od srpna by s dalšími specialisty měli začít školit české piloty. 

Vojáci, kteří budou s vipery létat, se už letos na nových strojích začali zaškolovat na vojenské základně Pendleton na západě USA. Veřejnosti oficiálně armáda vrtulníky představí 17. srpna. 

[chooze:article;value:511074]

Nové vrtulníky pro českou armádu. Staré kousky nahradí americké Vipery a Venomy (06/2023): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.