První výhled počasí na zimu: Sevřou nás brutální mrazy, varují meteorologové

Letos začala teplá fáze jižní oscilace El Niño a meteorologové původně čekali mírnou zimu. Na severní polokouli to tak zřejmě nakonec nebude, přinejmenším ne všude. Amerika vyhlíží jeden z nejmrazivějších konců roku.

Předpovídá to nová studie odborného portálu Farmer’s Almanac. Státy na severu USA mají sevřít brutálně nízké teploty. "Očekáváme podprůměrné teploty, spoustu sněhových bouří, plískanic, ledu a deště," uvádí portál.

[chooze:article;value:511130]

Astronomická zima sice začíná až 21. prosince a ta meteorologická 1. prosince, podle expertů to ale neznamená, že se počasí nezačne horšit mnohem dřív. 

Severní proudění v Česku

Husté sněžení a mráz se nevyhnou ani Evropě. Na starém kontinentu se ale jev El Niño projeví intenzivněji než za velkou louží a většina zimních měsíců by měla být nadprůměrně teplá, upozornil web Severe Weather.

[chooze:article;value:513257]

To se týká i Česka. "Zase to bude letní zima. Alespoň tak to vypadá z prvních nástřelů sezónních výhledů počasí, které se snaží vypočítat teplotní odchylku od dlouhodobého teplotního normálu," řekla TN.cz meteoroložka Dagmar Honsová.

"Výstup amerického modelu NCEP počítá odchylku 1 až 2 °C. Vážený průměr pro Česko je za toto období 0,9 °C (z let 1981 až 2010). Na druhou stranu ale nelze vyloučit, že nás nečeká alespoň týden studeného severního nebo severovýchodního proudění nebo sněhová kalamita i v nížinách," doplnila.

Vydatné deště doplnily zásoby chybějící vody. Na výkyvy počasí si musíme zvyknout:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.