Prvním dítětem roku je Barborka. Další miminka dostala netradiční jména

Vítězkou soutěže o titul prvního dítěte roku 2024 je malá Barborka. Ta se narodila přesně minutu po půlnoci v porodnici ve Vyškově.

Jen chvilku po ní světlo světa poprvé spatřila Rozálie z Plzně. V tamní porodnici se narodila s hmotností 3 160 gramů. "První letošní miminko v naší nemocnici je Rozálie! 5 minut po půlnoci," oznámila na facebooku plzeňská porodnice.

Skvělý čas má také Lara z porodnice na Bulovce. "Máme tu narozenou holčičku osm minut po půlnoci. Vážila nádherných 3188 gramů," řekla mluvčí nemocnice na Bulovce Eva Stolejda Libigerová.

[chooze:article;value:535212]

Během první hodiny roku se stihl narodit také Mateo, který přišel na svět v Uherskohradišťské nemocnici. "Přesně 36 minut po půlnoci se narodilo první letošní miminko naší nemocnice. Mateo má porodní váhu 3 180 gramů a měří 49 centimetrů," oznámila nemocnice na svém facebooku.

První středočeské miminko se narodilo v Nemocnici Rakovník 41 minut po půlnoci. "Jmenuje se Hann a váží 2 860 gramů," podělila se o radostnou zprávu rakovnická porodnice.

Přesně v jednu hodinu po půlnoci přivítali rodiče chlapečka Maxmiliána, který se narodil v Oblastní nemocnici Trutnov. "S radostí oznamují, že krajské porodnice Královéhradeckého kraje mají své první novoroční miminko. Maxmilián váží 3 630 gramů a měří 53 centimetrů," sdělila mluvčí Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje Lucie Chytilová.

Dárky a příspěvky

Řada měst a krajů každoročně dává prvním narozeným dětem dárky či finanční příspěvek. "Středočeský kraj tradičně odměňuje první miminko narozené v novém roce a hejtmanka uděluje rodičům miminka hodnotný dar," vysvětluje vedení Středočeského kraje.

Na Vysočině hejtman dává prvnímu narozenému dítěti v kraji zlatý šperk a jeho rodičům šek na deset tisíc korun a letos tomu nebude jinak. Dar tento rok obdrží rodina novorozeného Makara z Pelhřimova, který přišel na svět 14 minut po půlnoci. 

Davídek při narození vážil jen 630 gramů. Domů s maminkou však odešel jako zdravý kluk (11/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.