Prymula: Česko je na prahu epidemie. Vyjmenoval, kde nasadit respirátory

Kdyby si bývalý ministr zdravotnictví všiml ve veřejné dopravě někoho s kašlem, neváhal by s nasazením respirátoru ani minutu. "Riziko šíření nemoci je v takové situaci mnohem větší než v případě normálního vydechování," říká pro TN.cz Prymula.

Nedávno jste uvedl, že by současná vlna nákaz covidem-19 mohla v nejbližší době kulminovat. Kdy by se tak podle vás mohlo stát?

Pokud se ohlédneme do minulosti, tak každá z těch dřívějších vln trvala zhruba tři měsíce. Současná probíhá už od září, takže můžeme očekávat, že někdy okolo 10. ledna by se ta křivka už mohla oploštit. Je to však jen odhad, jak to bude přesně vypadat, neví nikdo.

[chooze:article;value:533016]

Situace by se mohla uklidnit díky vánočním svátkům?

Pokud děti nebudou chodit do škol a dospělí lidé do práce, tak to samozřejmě nějaký vliv mít bude. Méně četné kontakty mezi lidmi mohou mít nepochybně příznivý vliv.

Lidé ale často tráví svátky na jiných místech, než kde bydlí.

Tato migrace logicky příznivým faktorem není a může vést k tomu, že nakazíme i jedince, kteří se jinak mezi lidmi moc nevyskytují. Na to si musíme dávat pozor zejména když cestujeme za rodiči nebo prarodiči. Ti často patří k ohroženým skupinám, proto se více chrání. A my jim můžeme přivézt nepříliš vítaný dárek v podobě nemoci. Na druhou stranu ta intenzita kontaktů, pokud nebudeme chodit do práce a budeme svátky trávit někde na chalupě, bude nepochybně menší. Totéž platí i díky tomu, že budou školní prázdniny.

Máme návštěvy u seniorů absolvovat v respirátorech?

Pokud budu mít sebemenší podezření, že jsem byl v kontaktu s nakaženým, tak nepochybně ano.

[chooze:article;value:525023]

Na svátky lidé často cestují autobusem i vlakem. Doporučil byste v dopravních prostředcích nošení respirátorů?

Žádná plošná opatření v tuto chvíli vyhlášená nejsou a závisí to na individuálním rozhodnutí každého z nás.

Pokud byste sám někam cestoval autobusem nebo vlakem, respirátor byste si nasadil?

Kdybych si všiml, že někdo v dopravě třeba kašle, tak nepochybně ano. Riziko šíření nemoci je v takové situaci mnohem větší než v případě normálního vydechování.

Lidí pokašlávajících ve veřejné dopravě je opravdu mnoho.

S tím bohužel nic nenaděláme. Těch případů nakažených je však kvůli tomu mnohem více než by mohlo být. Jsme proto už za prahem epidemie respiračních onemocnění. Minulý týden jsme byli na hranici převyšující 1500 nakažených osob na sto tisíc obyvatel a jakmile jich bude 1600 až 1800 , tak už budeme mluvit o epidemii.

[chooze:article;value:533130]

Jaká situace je ve zdravotnictví?

S nemocnicemi je to trochu jinak. Mezi zjištěnou pozitivitou a počtem hospitalizovaných osob je určitá časová prodleva. Počty hospitalizovaných mohou proto narůstat o něco déle.

Množství nakažených se hodně liší podle regionů...

Nákaza mezi regiony přirozeně migruje. Současný větší výskyt na jižní Moravě je pouze dočasnou záležitostí. Za dva týdny to bude úplně jinak. Praha na tom byla zatím relativně dobře, to se však může velice rychle změnit podle toho, jak bude nákaza postupovat.

Liší se nějak počty nakažených podle věku?

Nyní jsou na tom překvapivě hůř děti. To více měně koresponduje s tím, že se s covidem zatím vůbec nesetkaly. Nebyly očkované a mnohdy nemají ani imunitu získanou po prodělání nemoci a jsou proto podstatně méně chráněné.

[chooze:article;value:532674]

Jak se nemoc u dětí vyvíjí?

Stále platí, že horší průběh mají starší lidé. Oni mají mnohdy nějaká složitější přídavná onemocnění. A proto jim jednoznačně doporučujeme, aby se očkovali.

Jsou nejmladší pacienti také ohroženi takzvaným dlouhým covidem?

V tomto směru pro děti žádná výjimka neplatí. Nejnovější výzkumy ale ukazují, že procentuálně je výskyt dlouhého covidu menší, než jak se původně očekávalo. Podle některých studií se to týká zhruba 1,7 procenta nakažených.

Jak poznáme, že jsme dlouhým covidem ohroženi?

Souvisí to s některými příznaky. Například u lidí, kteří ztratili čich, je pravděpodobnost dlouhého covidu větší.

[chooze:article;value:530124]

Nyní odborníci tvrdí, že za současnými počty covid pozitivních jsou z velké části lidé s variantou omikronu JN1. Jaký vliv to právě na výskyt dlouhého covidu může mít?

To pravděpodobně vliv na dlouhý covid nemá.

Je ještě čas na očkování?

Nyní přišly do Česka nové proteinové vakcíny proti covidu. Co se týká chřipky, tak lidem doporučuji, aby se nechali očkovat hlavně v říjnu a v listopadu. Mohou tak samozřejmě učinit i nyní, ale když ta chřipka přijde, tak musejí počítat s tím, že první dva týdny po očkování dobře chránění nebudou.

Nemocnice zakazují návštěvy pacientů. Přibývá nakažených covidem (13/12/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.