Moderní bydlení

Prymula: Nová vlna covidu je tady. Česko zažije prudký nárůst nakažených

"Covid bude prudce narůstat hned teď, po letních prázdninách. Čeká nás covidová vlna," upozorňuje čtenáře TN.cz epidemiolog a exministr zdravotnictví Roman Prymula.

"Už během letní sezóny bylo zřejmé, že ta epidemie letos přišla o něco dříve. V listopadu nebo v prosinci se k tomu přidá ještě chřipka a samozřejmě onemocnění RS viry," upřesňuje exministr.

[chooze:article;value:559544]

​S novými variantami koronaviru zatím nepřichází žádné velké překvapení. "Postupně se posouváme od klasického omikronu k jeho dalším mutacím. Dlouho tady byla varianta JN.1, pak FLiRT. Z klinického hlediska jsou ale ty průběhy nemoci poměrně krátkodobé. V některých případech však závažné. Teď máme v nemocnicích přes 70 lidí a 11 jich je na jednotkách intenzivní péče," vysvětluje epidemiolog.

Kvůli málo rozšířenému testování ale podle něj ani odborná veřejnost netuší, v jaké fázi covidové epidemie nyní jsme. "V pondělí bylo pozitivně testováno 600 lidí, což je ale pouze špička ledovce, a skutečná čísla mohou tak být klidně desetinásobná," upozorňuje Prymula.

​Zápal plic

Navíc se množí i počty nemocných se zápalem plic. "To je důsledkem virových onemocnění, kterých tu máme hodně. Ona poškodí sliznice, primární jsou tedy virové záněty plic. Další možností je pneumokokový bakteriální zánět, který nasedá na poškozené sliznice," varuje expert.

V letním období lidé také stále častěji využívají klimatizace v autech, v práci a už i v domácnostech. I to může mít podle exministra zdravotnictví na počet onemocnění vliv. "Procházíme vlnami obrovských veder, a pokud jsou klimatizace nastavené na velký teplotní rozdíl, je to špatně. Ideální je, aby se vzduch chladil na úroveň o pět stupňů méně," radí odborník.

"Časté přechody z tepla do chladna ohrožují imunitní systém a silné proudění vzduchu zase vede k různým svalovým problémům," dodává epidemiolog. V klimatizacích je podle něj nutné pravidelně měnit i filtry, aby tam nevzniklo semeniště různých virů a bakterií, které se pak šíří do okolního prostředí.  

Očkování řešte měsíce před dovolenou. Jinak hrozí problémy, říká Prymula (4/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.