Prymula: Připravte se na chřipkovou vlnu. Česko je v očkování pozadu

Počty lidí nakažených chřipkou brzo poroste, tvrdí epidemiolog a exministr zdravotnictví Roman Prymula. "Jsme v období podzimních a zimních respiračních chorob a chřipka většinou začíná dominovat v lednu," vysvětlil.

Lidé by se podle jeho názoru měli proti chřipce očkovat. To je podle něj možné i v už probíhající chřipkové sezóně, která může trvat až do jara. "Musíme ale počítat s tím, že ještě 14 dnů po vakcinaci nebudeme mít dostatečné hladiny protilátek a můžeme tou chřipkou onemocnět. V tomto období přitom počet případů roste velmi strmě," zdůraznil.

[chooze:article;value:536735]

Češi jsou proti chřipce, alespoň ve srovnání se zahraničím, podle Prymuly málo proočkovaní. "Jsou země, které očkují plošně prakticky celou populaci od šesti měsíců. Standardní doporučení, kterým se řídíme i v Česku, je očkování hlavně seniorů nad 60 let a chronicky nemocných," vysvětluje epidemiolog.

"Musíme si ale říct, že ve srovnání se západní Evropou se u nás očkuje velmi málo. Většina populace si totiž myslí, že chřipka není nic závažného, což vůbec není pravda," zdůraznil s tím, že v kombinaci s dalšími nemocemi může být i smrtelná.

Kromě očkování se podle Prymuly můžou lidé proti chřipce i dalším chorobám chránit také s pomocí dodržování zdravého životního stylu a otužování. Přiznal ale, že zvláště v době současných vysokých cen to může být složité.

Řeč přišla také na covid. "U té poslední mutace JN.1 je to šíření ve světě poměrně výrazné. U nás byl ale vrchol výskytu covidu kolem 17. prosince a ty počty nyní klesají," tvrdí epidemiolog. Masivní zahlcení nemocnic lidmi s těžkým průběhem, jako v dřívějších letech, tak už podle něj ale nehrozí, protože je česká populace právě od prosince promořená.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.