Prymula: Tolik případů černého kašle tu dlouho nebylo. Hlavní potíž není očkování

Bakterie černého kašle nebezpečná není, vylučuje však nebezpečný toxin. "Způsobuje různé komplikace včetně kašle. V krajním případě může dojít k úplné zástavě dechu," upozorňuje epidemiolog a exministr zdravotnictví Roman Prymula.

V Česku jsme už měli přes 1 200 případů černého kašle. Znamená to podle vás nějaké větší zdravotní riziko?

To tady nyní skutečně je. Takto vysoké počty jsme tu neměli už nejméně posledních deset let. A je to dáno řadou faktorů. A tím hlavním problémem dokonce ani není mírně klesající proočkovanost v populaci. Může to souviset i s tím, že u nás probíhal covid.

[chooze:article;value:523979]

Jakou může mít černý kašel spojitost s covidem?

Veškerá ta protipandemická opatření zamezila i kontaktu s jinými respiračními onemocněními. Teď je tady jakási větší kompenzační vlna. A problematičtější je neproočkovaná část populace. U ní vznikají různé lokální epidemie.

Na co by si lidé měli dávat pozor? Jde vůbec tomu šíření ve školách a školkách nějak zabránit?

Chtěl bych upozornit hlavně rodiny, které očekávají narození miminka, aby se budoucí matky nechaly očkovat už v posledním trimestru těhotenství. Tím dítě chrání i dva až tři měsíce po narození. V té rodině je samozřejmě ideální, pokud jsou očkovaní oba rodiče i prarodiče. Vytvoří se okruh osob, které nejsou vnímavé a nemohou přenést nemoc na dítě, když se narodí.

Osoby očkované proti černému kašli tedy nemoc přenášet nemohou. Proč tomu tak není i u covidu?

U většiny onemocnění, proti kterým očkujeme, se ten daný patogen nepřenáší. Specifický je v tomto spíše covid. U něj se nepodařilo navodit protiinfekční imunitu. A právě i ti očkovaní lidé jsou schopní nemoc přenášet.

[chooze:article;value:401965]

Podle prognózy Státního zdravotního ústavu by do konce roku mohlo být nemocných s černým kašlem do 4 000…

Tento scénář je velmi reálný. Když se podíváme na první týdny nového roku, tak to zmiňované číslo může být dokonce i vyšší.

Proč se máme černého kašle obávat?

On je nebezpečný svým klinickým charakterem. Jeho bakterie vylučuje toxin. Sama o sobě ani tak nebezpečná není. Když ale léčba začne včas, tak se zbavíme i produkce toxinů. Pokud přijdeme pozdě, tak toxin v organismu už je, způsobuje různé komplikace včetně kašle. V krajním případě může dojít k úplné zástavě dechu. Dospělý člověk se takzvaně rozdýchá. U malých dětí se ale může zastavit dech.

Jak velká je u černého kašle smrtnost?

Ona zas tak dramatická není. Když se podíváme do historie, tak u nás zemřely asi čtyři děti v kojeneckém věku, které nebyly očkované. Po druhé světové válce ale tato nemoc byla mnohem závažnější. Bylo až 50 tisíc případů a asi 500 úmrtí, takže to bylo mnohem horší, než co nás čeká nyní.

[chooze:article;value:542296]

Očkování proti černému kašli je zdarma jen pro děti. Mělo by být bezplatné i pro dospělé?

O této otázce se teď bude nepochybně jednat. Očkování pojišťovny nyní hradí těm nejmenším. Přeočkování je i v pěti a v devíti letech. Uvažuje se však, že by se u dospělých přeočkovával černý kašel zároveň s vakcinací proti tetanu.

Po horších měsících ale můžeme říci, že nás už opustil například covid?

Ten klesá do naprosto minimálních hodnot. A po kulminaci už klesá také chřipka.

Do podzimu už máme od těchto nemocí klid?

U covidu víme, že vydrží v té klidové fázi asi tři měsíce, kdy nás chrání prodělání nemoci nebo očkování. Nějaká jarní vlna proto v dubnu nebo v květnu přijít může.

[chooze:article;value:541355]

Covid už s námi bude jednou provždy?

Nejspíš ano.

Zaujalo vás v poslední době něco mezi vědeckými objevy, které sledujete?

Hodně se nyní v odborných kruzích mluví o tom, jak by měly vypadat budoucí vakcíny. Ukazuje se, že ten stávající způsob má své limity. A  myslím hlavně dobu účinnosti proticovidové vakcinace. Zatím však v tomto směru vědci nepřišli s ničím zásadním. Představa, že se budeme přeočkovávat každých šest měsíců, je spíše iluzorní. Potřebujeme nějakou kvalitnější vakcínu, která vydrží delší dobu.

 Českem se rychle začal šířit černý kašel. Situace se prudce zhoršuje, přiznal úřad (14/2/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.