Prymula varuje před další vlnou covidu. Bude to v nejméně vhodnou chvíli

Česko se stále potýká s epidemií respiračních chorob. "Tato epidemie zatím dominuje. V rámci ní se vyskytuje řada různých dalších virových onemocnění, to znamená i chřipka," řekl ve středu TN.cz epidemiolog a bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula.

A právě pacientů s chřipkou podle jeho slov ubývá. "Nedošlo k jejich prudkému nárůstu, naopak v posledním týdnu nastal pokles počtu nemocných chřipkou," sdělil Prymula.

​Upřesnil zároveň, že epidemie stále platí obecně u respiračních onemocnění, ale už zřejmě v minulém týdnu kulminovala a bude postupně odeznívat. "To u chřipky je patrné, že epidemie nijak dramatická nebude, mezitýdenní pokles byl u tohoto onemocnění kolem 25 %," dodal epidemiolog.

[chooze:article;value:541787]

Také covid je na mizivých hodnotách. "Epidemie, která byla v prosinci, během ledna odeznívala a nyní jsme na velmi nízkých počtech, hospitalizované jsou jednotky osob, v nemocnicích je do 20 pacientů," poznamenal dále Roman Prymula.

Blížící se teplé počasí podle exministra povede k poklesu respiračních vln. "Lidé jsou více venku a kontakt mezi nimi není tak úzký. Naopak u covidu je to trochu atypické, ty vlny se chovají nestandardně, nemáme jen podzimní a zimní, máme i vlny, které jsou na jaře nebo v létě, nedá se přesně říci, kdy opět propuknou. Ale protože jsme měli velkou zátěž v prosinci, tak by v Česku minimálně tři měsíce žádná být neměla," domnívá se Prymula. Objevit by se podle něj mohla až před dovolenými, tedy v nejméně vhodnou chvíli. 

V úterý odhalily laboratoře v Česku 46 případů nákazou koronaviru

Také podle Státního zdravotního ústavu počet pacientů s respiračními chorobami klesal. Jejich výskyt byl v minulém týdnu na úrovni 1 713 nemocných na 100 tisíc obyvatel, což je méně než v týdnu předtím. Aktuálně nejvyšší nemocnost je podle SZÚ v Jihomoravském a Libereckém kraji.

Eurokomisaři chtějí bojovat proti rakovině. Členské státy mají vyzvat k očkování: (1/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.