Prymula varuje před očkováním na covid. Ani příliš nepomáhá, přiznal

Ani očkování nás neochrání proti takzvanému dlouhému covidu. "Může trvat i déle než rok. V některých případech vidíme, že stále trvá ztráta chuti a čichu a tento stav je u části pacientů od roku 2020. Odborníci vedou spory, kolik procent nakažených dlouhý covid poznamená, ale mohlo by to být mezi deseti a třiceti procenty," říká v rozhovoru pro TN.cz epidemiolog a exministr zdravotnictví Roman Prymula.

Americká CNN přišla s informací, že očkování proti covidu vakcínou společnosti Pfizer může znamenat u starších lidé větší riziko mrtvice v kombinaci s očkováním proti chřipce…

Na toto téma se skutečně vedou odborné diskuze. A domnívám se, že závěr bude takový, že současné podání vakcíny proti covidu-19 a chřipce už nebude doporučováno.

[chooze:article;value:526819]

Nemělo u nás takové doporučení z oficiálních míst už dávno přijít?

K té studii, jejíž výsledky jsou známé už asi tři týdny, by se opravdu měl nějak postavit Státní ústav pro kontrolu léčiv. V tomto případě nestačí doporučení odborných zdravotnických společností. Ta nejsou právně závazná.

Máme u nás momentálně proti covidu-19 vůbec nějakou alternativu k očkovací látce Pfizer?

Ne. Mohly by to být proteinové vakcíny Novavax. Momentálně se o této věci vedou diskuze s Evropskou lékovou agenturou.

U české veřejnosti stále vůči očkování panuje silný pesimismus, i když se už podařilo mnoho obav vědecky vyvrátit…

To ano. Proti dlouhému covidu ale žádné očkování příliš nepomáhá. Spíše chrání před vážným průběhem a úmrtím.

[chooze:article;value:526197]

Co přesně ten dlouhý covid je?

Je to sestava různých diagnóz, symptomů a příznaků, které se přisuzují působení toho viru v nějakém dlouhodobém režimu. Může jít o pocity únavy a vyčerpanosti označované jako mozková mlha. Lidé mohou více zapomínat či trpět oslabenou svalovou silou. Někdy trvá i déle než rok. V některých případech vidíme, že stále trvá ztráta chuti a čichu a tento stav je u části pacientů od roku 2020. Odborníci vedou spory o to, kolik procent nakažených dlouhý covid poznamená, ale mohlo by to být mezi deseti a třiceti procenty. Ty výsledky se budou pochopitelně lišit i podle toho, kolik různých diagnóz k dlouhému covidu zařadíme.

Jaké máte očekávání od společné vakcíny proti chřipce a covidu-19, kterou už údajně disponuje společnost Moderna? Mohla by podle vás popisované riziko vzniku krevních sraženin v mozku eliminovat?

To samozřejmě bude muset nejprve prověřit další odborná studie. U kombinovaných očkovacích látek rozhodně neplatí matematika typu 1 + 1. Parametry jsou vždy nějak odlišné a odhalí je pokaždé až praxe.

[chooze:article;value:525023]

Některé vědecké studie tvrdí, že dobrou prevencí zmírňující průběh onemocnění je například pravidelné užívání vitamínu D. Co dalšího byste doporučil. A do jaké míry je správná životospráva a životní styl prevencí proti nějakému covidovému "knokautu"?

​I různé potravinové doplňky mohou mít určitý podpůrný efekt. Ale žádné studie neprokázaly, že by byly například schopné onemocnění protektivně bránit. Obecně se však dá říci, že lidé, kteří jsou vitální a netrpí obezitou či nemají zvýšený tlak, mají mnohem menší riziko nějakých zdravotních komplikací. Včetně těch při průběhu onemocnění covid-19.

Co byste lidem v rámci zdravotního stylu nebo jejich jídelníčku doporučil?

Opravu důležitý je pohyb a nemusí to být ani nějaký vrcholový sport. Užitečná může být i pravidelná krátká chůze, která vede k lepšímu ventilování. Tím myslím dýchání při zátěži. Naše vitální kapacita plic je během onemocnění covidem-19 omezována. Na málo ventilovaných plicích mají záněty větší šanci se uchytit. V rámci jídelníčku určitě nikomu neuškodí více zeleniny a ovoce.

[chooze:article;value:527384]

Sledujete aktuální trendy s novými mutacemi covidu-19? Dá se v tom ještě orientovat? Je na obzoru něco nebezpečného?

Zatím jsou aktuální pouze různé subvarianty omikronu. A průběh onemocnění se u nich nijak dramaticky neliší. Je výrazně mírnější než třeba u dřívější delty. Tento týden máme v nemocnicích s covidem-19 asi 480 pacientů. Na jednotkách intenzivní péče jich je asi 28. To ani zdaleka nezatěžuje kapacitu zdravotnického systému, která je mnohonásobně větší.

Jak vnímáte aktuální počty nově nakažených? Jedná se o něco, co by třeba nějak předčilo vaše očekávání?

Ta podzimní vlna, kterou jsme očekávali a jejíž začátek přišel bezprostředně po konci léta, nakonec nebyla tak exponenciální, jak se původně zdálo. Křivka s počty nakažených poměrně brzy výrazně oploštila. Počty nově nakažených i nadále narůstají, je to ale lineární, a nikoli exponenciální.

Povinná sedmidenní izolace pro člověka pozitivního na covid-19 končí (4/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.