Pštros Eda přeskočil v Brně plot a uprchl. Pokopal strážníka, rojnici ale neunikl

Na operační středisko se v neděli po poledni obrátila žena z Bystrce s tím, že viděla velkého opeřence utíkat směrem na Kamechy. "Vypadal prý naštvaně a volající měla strach, aby cestou někoho nepokopal," informoval mluvčí brněnské městské policie Jakub Ghanem.

Rychle běhající pták zaměstnal kromě hlídky i strážníky poříční jednotky a odchytovou službu městské policie. Zvíře naháněli čtyři uniformovaní muži a žena společně, pštros totiž dokáže vyvinout rychlost kolem 60 kilometrů v hodině.

[chooze:article;value:497980]

"Klíčové proto bylo zvolit správnou taktiku, a tak pětice strážníků utvořila rojnici a pštrosa Edu zaplašila ke křoví nedaleko Kohoutovické ulice. Když už neměl kam ustupovat, strážníci ho společnými silami lapili a opatrně přenesli do odchytového vozu," popsal Ghanem.

Eda se však jen tak nechtěl vzdát. "Pštrosi se dokážou velmi účinně bránit kopáním a slouží jim k tomu vnitřní prst podobný kopytu. Může být poměrně nebezpečnou zbraní. A vyplašený pták jednoho ze strážníků skutečně lehce pokopal na holeni," doplnil Ghanem.

Majitelka si pštrosa převzala po 14. hodině a vysvětlila, že se mu podařilo přeskočit vysoký plot. "Přestože za útěkem právě v období Velikonoc nejspíše stojí pouhá náhoda, není bez zajímavosti, že podle současných poznatků byla první zdobená vejce právě ta pštrosí, a to již před 60 tisíci lety," uzavřel mluvčí Ghanem.

V roce 2021 utekl chovatelce z Jihlavy pštros Bohouš. Podívejte se, jak ho naháněli hasiči i policisté:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.