Psychické problémy jsou po porodu běžné. Pomoc ale ženy často nehledají

Velká radost, ale také obavy nebo stres. Těhotenství, porod a následně i mateřství přináší spoustu změn a často i psychické problémy. S poporodní depresí se před rokem setkala i paní Hoplíčková.

"Začalo to zhruba dva tři týdny po porodu. Začala jsem se cítit taková více nervózní a cítila jsem takovou velkou úzkost a strach. Nemohla jsem se starat o děti, měla jsem nevolnosti, zvracení, nechutenství, takže vy pak vlastně ani nemáte sílu fungovat," líčila příznaky maminka Chrisula Hoplíčková.

"Časně po porodu a v šestinedělí se setkáváme s takovými třemi základními typy. První je vlastně tzv. poporodní blues, což je taková nejmírnější forma těch obtíží, přes poporodní depresi a potom to může končit laktační psychózou, což je vlastně nejzávažnější duševní porucha po porodu," vysvětlil primář Porodnicko-gynekologického oddělení nemocnice Pardubického kraje Prokop Homola.

[chooze:article;value:577484]

​S takzvaným poporodním blues se setká až 70 procent rodiček. "Je to porucha nálady trvající asi pět dní. Je to taková přecitlivělost, větší plačtivost, zhoršená nálada, předrážděnost. Pokud má ta dáma tyto přetrvávající příznaky delší dobu, pak mluvíme o tom, že se rozvíjí tzv. poporodní deprese," poznamenal primář Centra duševní rehabilitace Beroun Pavel Doubek. S těmi se setká až 15 procent žen.

Tou nejtěžší formou, laktační psychózou, pak trpí zhruba jedna žena z tisíce. "Pokud se u pacientek po porodu anebo v průběhu těhotenství rozvine psychotická symptomatika, používají se k léčbě antipsychotika a po porodu se může třeba řešit ten fenomén, že se zastavuje laktace, aby těch hormonální změn bylo méně," vysvětlil Doubek.

Podle statistik až 75 procent žen v České republice, které po porodu zažívají duševní potíže, nevyhledá odbornou pomoc. "V první řadě je potřeba, aby si připustila, že je něco špatně, buď ona nebo její okolí, aby to s ní probral třeba partner. V ten moment si myslím, že je potřeba, aby vyhledala odbornou pomoc," radí gynekolog Jan Přáda.

Třeba porodnice v Pardubicích už teď nabízí tzv. screening. Pacientky se mohou formou krátkého dotazníku svěřit se svými problémy a nemocnice jim pak nabídne potřebnou psychologickou pomoc.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.