Moderní bydlení

Psychologů je málo. Přesto jsou zde ale možnosti, jak najít pomoc

Dlouhé čekací doby a odmítání pacientů. Taková je běžná praxe psychologů na mnoha místech České republiky. Psychologů je málo a lidí s psychickými problémy přibývá. Podle statistik ordinuje v České republice 1 550 klinických psychologů. Potřeba jich je ale minimálně jednou tolik.

Podle odborníků je největším problémem to, že lidé nevědí, co mají v případě problémů dělat, nebo se bojí požádat o pomoc. V první řadě by se podle psychologů lidé měli svěřit se svými problémy blízkým. Poté mohou zkusit oslovit psychoterapeuta nebo psychiatra. Ti mohou v případě vytížení poskytnout například jednorázovou konzultaci.

​"Psychoterapeut pomáhá pacientovi jednak zvládat momentální situaci, která je tíživá, a jednak spolu hledají příčiny psychické nepohody nebo psychických potíží. Psychiatr vám udělá základní diagnostiku a předepíše léky," vyložila klinická psycholožka Barbora Wenigová.

I když v místě bydliště není žádný psycholog, který by měl volné místo, existují i jiné možnosti, například online terapie. "Díky speciálnímu algoritmu se vás zeptáme, co vás trápí, jaký typ terapeuta hledáte, a ať už jste odkudkoliv z Česka a odkudkoliv je ten terapeut, tak vás rychle propojíme a do pěti minut svůj problém můžete začít řešit," popsal zakladatel online terapie Hedepy Lukáš Krčil.

[chooze:article;value:495660]

​Další možností jsou krizová centra, která poskytují nejrůznější druhy pomoci. "Poskytujeme psychologické služby v manželské, rodinné a občanské poradně, dál máme ještě otevřenou linku důvěry telefonickou a nepobytové krizové centrum," uvedla ředitelka Krizového centra Karlovy Vary Eva Andrejsková. V případě vážných akutních problémů nebo sebevražedných sklonů ale odborníci doporučují volat tísňovou linku nebo na linku 155.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.