Ptačí chřipka začala zabíjet už i norky. Vědci se bojí přenosu na člověka

Ptačí chřipka vypukla na španělské norkové farmě loni v říjnu, jak uvádí zpráva zveřejněná v odborném časopisu Eurosurveillance. V hospodářství v oblasti Carralu se nacházelo na 52 tisíc zvířat. Když savci začali ve velkém umírat, zalarmovali zaměstnanci veterinární správu.

Kontroloři otestovali uhynulá zvířata na viry H5N1 a SARS-CoV-2. K jejich údivu se nakonec prokázala nákaza ptačí chřipkou. Protože se nemoc rychle šířila a zvířata umírala po stovkách, nechali pracovníci utratit všech 51 986 norků na farmě, upozornil časopis Nature.

Personál farmy musel pro jistotu do 10denní izolace. Státní veterinární správa ČR sice pravidelně upozorňuje, že přenos ptačí chřipky z nemocných ptáků na drobné savce, jako jsou kočky či psi, vyloučit nelze. Dosud ale nebyl zaznamenán případ přenosu ptačí chřipky z volně žijících ptáků na člověka. A ani v tomto případě žádná nákaza u lidí naštěstí nepropukla.

[chooze:article;value:486313]

​Po zkušenosti ze Španělska však vědci vyzvali ke zvýšené opatrnosti. Nová zmutovaná varianta u norků představuje v šíření viru ptačí chřipky "neprobádané území", jak upozornila viroložka Wendy Puryearová. Vědci varovali, že bez pečlivých opatření by se nemoc mohla nakonec opravdu rozšířit i mezi lidi.

Za poslední rok H5N1 prokázal rostoucí schopnost "přeskakovat" z ptáků na savce. Ve Spojených státech se infekce potvrdily u asi tuctu druhů včetně mývalů, lišek, tuleňů a u medvědů grizzly. Nemoc se rozvinula například u zvířat, která požívala trus volně žijících ptáků nebo lovila infikovaná zvířata. Ale v případě norkové farmy je původ nákazy nejasný. Šíření nemoci mezi savci navíc podle expertů "naznačuje, že tento virus H5N1 může představovat vyšší riziko pro veřejné zdraví".

"Tento druh by mohl sloužit jako potenciální mísící nádoba pro mezidruhový přenos mezi ptáky, savci a lidmi," uvedli autoři zprávy, kteří vyzvali k bedlivějšímu zkoumání viru a jeho mutací.

Šíření viru mimo farmu se podle dostupných dat podařilo zabránit a vědci věří, že i do budoucna budou podobná opatření fungovat. Věří také, že pokud by nový kmen skutečně začal infikovat lidi, zdravotnické úřady by pravděpodobně mohly rychle vyrobit účinnou vakcínu.

Minulý týden hasiči likvidovali další ohnisko ptačí chřipky v Česku:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.