Ptačí chřipkou to nekončí. Do Česka se vrátila nebezpečná nemoc ryb

Pracovníci Státní veterinární správy se od konce loňského roku rozhodně nenudí. Do České republiky se totiž po pěti letech vrátil africký mor prasat a řádit začala ptačí chřipka. Nyní se v tuzemsku vyskytl další problém. Po dvou letech byla v Česku ve středu zaznamenána vysoce infekční nákaza lososovitých ryb.

Nemoc se rozšířila na Bruntálsku v hospodářství Tylov. "Od začátku ledna zde uhynula již téměř třetina ze šesti tun chovaných pstruhů," uvedl mluvčí SVS Petr Vorlíček. Celkem tak uhynulo 1,8 tuny pstruhů. Zbytek ryb musí být utracen, aby se zabránilo dalšímu šíření virové hemoragické septikémie.

[chooze:article;value:484927]

"VHS postihuje přednostně ryby ve věku jednoho roku při teplotě vody 8–10 °C. Onemocnění se často projeví při stresu (změny teploty vody, manipulace s rybami, vysoká hustota rybí obsádky, nevhodná kvalita vody). Nemocné ryby jsou apatické, lze pozorovat ztmavnutí povrchu těla, exoftalmus (vystouplé oko) a krváceniny u bází ploutví. Onemocnění není přenosné na člověka," uklidnil Vorlíček.

Nákaza se v hospodářství objevila na začátku ledna, později ji potvrdil i Státní veterinární ústav. Od té doby tak nemohl majitel své ryby například přesouvat jinam. Nemoc mohli do chovu dostat například ptáci, kteří se rybami živí.

V pátek bylo navíc v Česku objeveno další ohnisko ptačí chřipky. Rozšířila se mezi kachnami v Dobřenicích na Královéhradecku. "Vzhledem k množství ptactva (asi 23 tisíc kusů) nás veterinární správa požádala o součinnost při utracení chovu," informovali hasiči na svém twitterovém profilu. 

https://twitter.com/hzskhk/status/1616346996838727681?cxt=HHwWgoC8xfTBte4sAAAA

Veterináři v pátek potvrdili ptačí chřipku v chovu kachen u Hradce Králové:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.