Moderní bydlení

Putin bouchl do stolu. Učinil krok, kterému se roky vyhýbal

Seznam účastníků plánovaného setkání BRICS v Rusku ještě stále není kompletní. Ruský prezident Vladimir Putin se proto rozhodl k nečekanému kroku, kterému se dlouho vyhýbal. Osobně si zatelefonoval se srbským prezidentem Aleksandarem Vučićem, a to poprvé po dvou a půl letech.

Srbský prezident, jehož země je kandidátem do Evropské unie, je ale ohledně účasti nerozhodný. "Když řeknu, že jedu do Kazaně, bude to signalizovat konec evropské cesty Srbska. Když řeknu něco jiného, budou tvrdit, že jsem zradil Rusy," citoval ho web The Moscow Times.

[chooze:article;value:579433]

​Agentura AP připomíná, že Srbsko je jednou nohou na straně Západu a druhou na straně Ruska už od začátku války na Ukrajině. Ačkoliv země odsoudila agresi Moskvy na Ukrajině, sankce proti Rusku nepodpořila. Podle Vučiće to nebylo v národním zájmu Srbska.

V rámci hovoru měl srbský prezident svému ruskému protějšku "obzvláště poděkovat za dostatečné množství plynu", kterým má Rusko Srbsko zásobovat celou nadcházející zimu. Podle Kremlu hlavy států hovořily také o situaci na Ukrajině.

Setkání aliance BRICS, jehož cílem je vytvořit ekonomickou konkurenci pro Západ, se má zúčastnit například Čína, Turecko nebo Írán. Účast mělo potvrdit 32 států.  

USA a Británie jednají o použití zbraní v Rusku. Putin vyslal varování (09/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.