Putin bude zuřit. Čína se chystá překazit mu plány s Ukrajinou

Putin s Kimem se sešli ve středu ráno našeho času. Před kamerami si potřásli rukou, jednání ale probíhají za zavřenými dveřmi. Až se otevřou, ruský prezident by z nich měl vyjít s dohodou o dodávkách zbraní a munice, kterou Moskva potřebuje k pokračování války proti Ukrajině. Anebo alespoň s příslibem, že ji v dohledné době uzavřou.

Jenomže pravděpodobně nedostane ani ten, i když je tomu severokorejský diktátor nakloněn, píše portál Al Jazeera. Problém s tím má totiž Čína, upozornil expert na mezinárodní vztahy Fjodor Tertický z Kookminské univerzity v jihokorejském Soulu.

Peking je největší obchodní partner a zároveň politický spojenec Pchjongjangu. Zemi považuje za svoji výsostnou sféru vlivu a podle Tertického uvidí v záměrech Putina pokus ji narušit.

[chooze:article;value:521943]

Snaha dostat z Kima zbraně znepokojuje i Západ. "Moje rada prezidentu Bidenovi nebo komukoliv ze Západu zní: pošlete vyjednávací tým do Pekingu. Čína je jediná síla, která to může skutečně zastavit. Protože když řekne Putinovi, že se jí to nelíbí, že je to její sféra vlivu, Putin poslechne, protože si nemůže dovolit Číňany naštvat," vysvětlil Tertický.

Nad výsledky Putinovy schůzky se severokorejskou delegací zatím visí otazníky, podotýká CNN. "Podporuji Putina a všechna jeho rozhodnutí," řekl diktátor, když se s šéfem Kremlu zdravil. Nic dalšího nezaznělo.

Stojím za všemi rozhodnutími Vladimira Putina, řekl Kim Čong-un:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.