Putin chce novou železnou oponu. Západ zase někoho obětuje, předpovídá expert

Po ovládnutí Ukrajiny se Rusko hodlá zmocnit celé východní Evropy a obnovit železnou oponu. Putin je podle ruského politologa Grigorije Judina ochotný jít kvůli tomu do přímého konfliktu se Severoatlantickou aliancí (NATO), píše britský portál Mirror.

"Musíme se zbavit iluze, že z pohledu vedení Kremlu jde jen o válku mezi Ruskem a Ukrajinou," prohlásil Judin. "Ruské vedení nevěří, že Ukrajina existuje. Je nemožné bojovat s něčím, co neexistuje. Pro něj je válka na Ukrajině ve skutečnosti válkou proti Západu," pokračoval.

Západní země Kyjev podporují už od začátku invaze, a to jak finančně, tak dodávkami vojenského materiálu a techniky. Moskva proti tomu opakovaně protestovala, připomíná list Republic World.

[chooze:article;value:487416]

Putinovy plány v bližším časovém horizontu podle Judina zahrnují kromě Ukrajiny také Moldavsko, Polsko a Litvu. "Toto je minimální rozsah dějiště války," tvrdí. Když mu to ale situace umožní, bude prý chtít všechny někdejší satelity Sovětského svazu. Patřilo mezi ně i Československo.

"Na velkou válku zatím není ruská armáda připravená. Ale pokud bude Kreml pokračovat podle svého scénáře, budeme nevyhnutelně svědky války na všech územích střední a východní Evropy. A možná i na dalších," uzavřel Judin.

Zelenskyj pochybuje, že je Putin naživu. Prý nemá s kým jednat:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.