Putin chce vyměnit ministra obrany, nahradit jej má ekonom Bělousov

Dny dlouholetého ruského ministra obrany Sergeje Šojgua v čele úřadu jsou sečteny. Prezident Vladimir Putin jako jeho nástupce navrhuje Andreje Bělousova, informuje agentura TASS.

​Pětašedesátiletý Belousov zastával v uplynulém desetiletí několik funkcí v ruské vládě, od ministra pro ekonomický rozvoj a ekonomického asistenta prezidenta až po úřadujícího premiéra a prvního místopředsedu vlády, připomíná The Moscow Times

[chooze:article;value:554496]

​Podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova u kandidáta na post šéfa obrany není nedostatkem jeho malá vojenská odbornost. "Od Bělousova očekáváme inovace a integraci vojenského komplexu do ekonomiky země," vysvětlil Peskov na tiskové konferenci.

Bělousov je považován za Putinova ekonomického stratéga a blízkého spojence a jeho jmenování je podle analytiků logické. Má sladit armádu s průmyslem, který funguje ve válečném režimu, a zajistit dostatek prostředků na vedení války, uvádí BBC.

Mocenská rovnováha v Kremlu zůstane přitom zachována. Šojdu se má přesunout na vlivný post tajemníka bezpečnostní rady. Náčelník generálního štábu Valerij Gerasimov, jenž prakticky válku na Ukrajině vede a je podřízený přímo Putinovi, ve své funkci zůstává. Stejně jako šéfové rozvědky a kontrarozvědky i ministr zahraničí Sergej Lavrov.

[chooze:article;value:555176]

​Na Sergeje Šojgua se v poslední době snášela kritika mimo jiné kvůli korupci v jeho úřadu i v souvislosti s problémy v armádě. Ozbrojené síly Ruské federace se podle mnohých dopouštějí chyb ve způsobu vedení války na Ukrajině provázené velkými lidskými i materiálními ztrátami.

Jeho nejhlasitějším kritikem byl vůdce Wagnerovců Jevgenij Prigožin. Po krátké vzpouře žoldáků zahynul za nevyjasněných okolností při letecké havárii.

Putin je po inauguraci. Rusové válce fandí, o objektivní informace nemají zájem, říká Just (5/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.