Putin chtěl na Ukrajinu shodit atomovou bombu, tvrdí USA. Biden hrozil odvetou

Podle amerického novináře Boba Woodwarda, který stál za odhalením aféry Watergate, měl ruský prezident Vladimir Putin společně s přípravou pozemní invaze na Ukrajinu zvažovat také použití jaderné zbraně. S odkazem na Woodwardovu připravovanou knihu o tom píše rakouský web oe24.

Tyto informace se pak podle agentury AP dostaly až do USA, kde vyděsily nejvyšší představitele země. Na podzim roku 2022 měly americké tajné služby vyhodnotit pravděpodobnost jaderného útoku ze strany Ruska na asi 50 %.

[chooze:article;value:577608]

Americký prezident Joe Biden proto údajně vyzval svého bezpečnostního poradce Jakea Sullivana, aby navázal kontakt s Rusy. "Řekněte jim, jaká bude naše reakce," měl prohlásit.

Sullivana prý dále instruoval, aby použil výhružný jazyk, ale bez použití silných slov. Biden měl Putina oslovit také přímo. Jeho zpráva měla obsahovat slova o katastrofických důsledcích, které by podobný krok mohl mít.

A do diplomatické výměny se měl zapojit i ministr obrany Lloyd Austin. Ten před použitím jaderných zbraní varoval svůj protějšek Sergeje Šojgua. "To by izolovalo Rusko do takové míry, že to vy, Rusové, nemůžete ani pochopit," nechal se prý slyšet.

Analytik: Rusko Ukrajině blokuje obchodní cesty. Narušení kontaktu s okolím je součástí strategie (10/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.