Putin chválil čínský mírový plán. Zcela proti už nejsou ani Ukrajinci

Zatímco na Ukrajině už více než rok zuří válka, ve světě se čím dál častěji objevují hlasy volající po ukončení konfliktu. Do role možného mediátora, který by mohl dohodnout příměří, se postavila Čína. Asijská velmoc nedávno přišla s 12bodovým plánem, který má vést ke klidu zbraní.

Čínský plán požaduje po obou stranách ukončení vzájemných útoků a pokračování v mírových jednáních. Konkrétně také žádá zabezpečení jaderných elektráren, respektování samostatnosti obou států, umožnění exportu obilí z Ukrajiny anebo ukončení ekonomických sankcí vůči Rusku.

Ruský prezident Vladimir Putin o tomto plánu hovořil po setkání se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem velmi pozitivně. "Plán můžeme implementovat, jakmile k tomu budou Kyjev a Západ připraveni," řekl podle portálu RT Putin.

[chooze:article;value:495810]

Čínský prezident je v Moskvě v rámci své třídenní návštěvy, která končí ve středu. Už v pondělí oba státníci dali najevo, že vztahy mezi Ruskem a Čínou jsou velmi těsné. Pro Rusko je Čína jedním z nejdůležitějších strategických spojenců a odbytištěm energetických surovin.

Poněkud zarážející byla reakce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Ten totiž od samého počátku razí tzv. Zelenského plán. Návrh o deseti bodech je zčásti podobný tomu čínskému, na rozdíl od něj ale také požaduje kompletní stažení ruských sil, potvrzení konce války a ustanovení trestního tribunálu, který bude soudit ruské válečné zločiny na Ukrajině.

Ukrajina původně čínský plán odmítla ve prospěch svého vlastního návrhu. Jenže nyní ze svého odmítnutí poněkud slevila. Zelenskyj Číně vzkázal, že by si rád podrobnosti plánu vyslechl a s čínskými navrhovateli o nich pohovořil.

[chooze:article;value:495225]

Američané, kteří jsou největším spojencem Ukrajiny, možnost takového dialogu navzdory očekáváním vítají. "Věříme, že obyvatelé Číny a obzvlášť prezident Si by měli vyslechnout ukrajinský pohled na věc, ne pouze ten ruský," pronesl podle portálu Politico bezpečnostní poradce prezidenta Joea Bidena Jake Sullivan.

Důvodem, proč je Zelenskyj mnohem opatrnější v komunikaci s Čínou než se svými spojenci, může být právě dosavadní čínská neutralita. Čína byla na předválečné Ukrajině velkým investorem a je možné, že výrazně přispěje i v poválečném obnovení. Ukrajina nechce riskovat, že by ostrou kritikou přiměla Čínu přiklonit se blíže k Rusku, které by rázem získalo obrovskou finanční i vojenskou výhodu.

Čínský prezident se opět sešel s Putinem. Dotlačte ho k míru, vyzvaly jej USA:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.