Putin chystá zásadní vystoupení. Ruští poslanci naznačili, co od něj chtějí slyšet

Jako každý rok se očekává, že bude mít Vladimir Putin 21. února svůj výroční proslov. Ruský mediální outlet Můžeme vysvětlit oslovil poslance ruské dumy s dotazem, co od proslovu nejvíce očekávají.

"Hlavní je pochopení vývoje speciální operace předtím, než se dosáhne zadaných úkolů. Nyní nejsou stanovené žádné cíle speciální operace, doufám, že je v proslovu uslyším," řekl poslanec z řad ruské komunistické strany Alexandr Juščenko.

[chooze:article;value:488979]

​Naopak poslanec strany Jednotné Rusko, která je napojena na prezidenta Putina, Jevgenij Fedorov má za to, že Putin oznámí kroky k vyřešení situace prostřednictvím dohody s NATO: "Na Kyjevě samozřejmě vůbec nezáleží, vše závisí na Washingtonu. Pro Washington jsme vytvořili mechanismus, který funguje už 60 let bez přerušení, a to jaderné odstrašování." Má také za to, že pro vítezství na Ukrajině už nebude potřeba žádná další mobilizace ani uzavírání hranic.

Nikolaj Novičkov ze strany Spravedlivé Rusko také nečeká ohlášení nové mobilizace, ale také ani konec války: "Jsem si naprosto jistý, že tady nebude žádná jednostranné ukončení speciální vojenské operace ze strany Ruska. Jsme připraveni jednat podle našich podmínek. Klíč k dosažení míru na Ukrajině je v rukou Západu."

Senátorka Ljudmila Narusova má za to, že se projev ponese ve stejném tónu jako Putinův novoroční projev: "Budeme se bavit o mobilizaci ekonomiky a o potřebných prostředcích na její podporu."

[chooze:article;value:489411]

Zatím se ale na Ukrajině rozjíždí nová ruská ofenzíva. Podle posledních zpráv se jsou boje hlášené na Donbasu podél úseku fronty zhruba mezi městem Svatove na severu a Vuhledaru na jihu. Ruské obrněné jednotky u Vuhledaru měly těžké ztráty, na dalších místech se jim ale daří omezeně postupovat. Ukrajinská obrana se zatím drží, Rusům se patrně nepovedl okamžik překvapení. O útoku v této oblasti se proslýchá již delší dobu.

Kromě spuštění nové ofenzivy je Rusko pod tlakem mezinárodních sankcí, které jsou sice obcházeny, nicméně i tak mají vážný dopad jak na ruskou schopnost vyrábět a opravovat mechanizované jednotky, tak na civilní sféru. Podle ekonomky Jany Matesové se projevuje nedostatek čipů například ve firmách vyrábějících výtahy, západní technologie ochromují také průmysl se zaměřením na těžební stroje.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.