Putin dává Lukašenkovi poslední šanci. Bělorusku hrozí ukrajinský scénář

Ruský prezident Vladimir Putin se v pondělí vydá do Minsku, kde se setká s běloruským prezidentem Alexandrem Lukašenkem. Podle amerického Institutu pro studium války je cíl jeho návštěvy zřejmý. Pravděpodobně jede přimět Lukašenka k přímému zapojení Běloruska do války na Ukrajině.

Putin také bude pravděpodobně tlačit na běloruského prezidenta v rusko-běloruských integračních otázkách. Kreml údajně usiluje o nastolení ruské nadvlády nad Běloruskem už roky. Bělorusko se ale ruskému nátlaku brání. Lukašenko podle deníku Newsweek řekl, že Bělorusko stojí na straně Ruska, ale jako "suverénní a nezávislý stát".

[chooze:article;value:479335]

​Setkání také bude mít pro Putina smysl z pohledu samostatné informační operace s cílem zlomit vůli Ukrajinců dále bojovat, tvrdí analytici. Rusko se také tímto krokem údajně snaží snížit ochotu Západu v další podpoře okupované Ukrajiny. Důvodem návštěvy má být ale i snaha o přesvědčení Ukrajiny a Západu, že Rusko může kdykoliv zaútočit i z území Běloruska. 

Od zahájení únorové invaze ruských vojsk na Ukrajinu se Bělorusko stalo jedním z nejstrategičtějších spojenců Ruska. Lukašenko v pátek uvedl, že zhoršení vztahů s Ruskem by mohlo vést k tomu, že se Bělorusko dostane do stejné pozice jako Ukrajina. Zdůraznil ale, že Bělorusko má své území plně pod kontrolou.

Putin už má problémy i s mluvením. Otekl a lapal po dechu:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.