Putin dělá čistky. Odvolal velitele ruských vojsk na Ukrajině Gerasimova

Velení ruské armády na Ukrajině se údajně opět proměnilo. Armádu, která měla od ledna ve svém čele náčelníka generálního štábu Valerije Gerasimova, čeká změna. Prezident Vladimir Putin měl totiž Gerasimova odvolat, uvádí ruští milbloggeři.

Gerasimova, který zůstává náčelníkem generálního štábu, ve vedoucí pozici nahradí generál, který už má s válkou na Ukrajině zkušenosti. Michail Teplinskij velel ruským výsadkářům, kteří se zapojili do bitvy o Vuhledar. Útoky na ukrajinské město tehdy skončily pro Rusy naprostou katastrofou.

Důvodem, proč Putin zbavil Gerasimova vedení, má být údajně nezvládnutá vzpoura vůdce Wagnerovy skupiny Jevgenije Prigožina. Ten na konci června vyděsil ruské velení s pomocí svých žoldáků, kteří téměř bez odporu táhli na Moskvu. Zastavila je až dohoda mezi Prigožinem a Putinem, kterou měl vyjednat běloruský prezident Alexandr Lukašenko.

[chooze:article;value:511944]

Odstranění Gerasimova z vedení ruských vojsk na Ukrajině bylo jedním z požadavků Prigožina. Ten měl s Gerasimovem i ministrem obrany Sergejem Šojguem dlouhodobé neshody. Jestli skutečně odvolání Gerasimova souvisí s dohodou mezi Prigožinem a Putinem, však není známo.

Není to poprvé, co Putin zbavil vysoce postaveného velitele jeho povinností. V minulosti například odvolal generála Michaila Mizinceva, který velel loni na jaře obléhání přístavního města Mariupol. Putin jej propustil letos v dubnu, krátce před tím, než měla začít očekávané ukrajinská protiofenziva, píše portál Daily Mail.

Často se připomíná také konec "generála Armageddona" Sergeje Surovikina. Toho po vzpouře wagnerovců zadržela ruská policie. Důvodem byla skutečnost, že Surovikin byl potají vysoce postaveným členem Wagnerovy skupiny, připomněl portál Moscow Times.

Putin slíbil trest za vzpouru. Prigožina čeká smrt, míní analytik (6/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.